PUBLICITÉ

Drie tips voor een bevredigend seksleven als de menopauze nadert…

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/10/2015 - 09h11
-A +A

De menopauze kondigt zich aan rond 45 jaar en zorgt voor nogal wat veranderingen in het seksleven. Maar waarom die periode niet beginnen door actief in te grijpen in plaats van alles te ondergaan? Drie tips om een goed seksleven te behouden in de menopauze.

 

PUB

Tip nr. 1: Bewaar regelmaat in uw seksleven

Als de menopauze nadert, kan de libido soms veranderen. Het gevoelsleven staat vaak op een wat minder hoog pitje en het is vaak moeilijker om harmonie te vinden in de relatie. Maar probeer toch te genieten van het liefdesleven ook als uw zin in seks niet zo groot is. Motiveer uzelf door ongeveer twee  keer per week - meer mag natuurlijk ook - te blijven vrijen.

Elke vrijbeurt houdt uw geslachtsorganen namelijk in goede conditie. De zwelling van vaginawanden en de lubrificatie (bevochtiging) doen de bloedvaten in die zone werken. Seks schept natuurlijk een band en voedt de gevoelens, maar het is dus ook een fysieke oefening. Ook de aanwezigheid van sperma in de vagina is een uitstekende zaak, want in sperma zitten oestrogenen, een hormoon dat in de menopauze minder geproduceerd wordt. Dus ook al bent u niet elke keer meer in de zevende hemel, denk erom: seks is goed.

 

Tip nr. 2: Oefen uw bekkenbodem om te blijven genieten van seks in de menopauze

Bekkenbodemgymnastiek is een must, om allerlei redenen. Uw geslachtsorganen blijven goed reageren, de lubrificatie blijft van goede  kwaliteit, u kunt nog een orgasme krijgen… Net als ons hele lichaam moet ook dat deel van ons lichaam ‘onderhouden’ worden. Als we ouder worden, worden de spieren namelijk gemakkelijk zwakker en er is maar één manier om ze in conditie te houden: ze doen werken. Dat geldt evengoed voor de spieren in de geslachtszone.
Maak er elke dag een gewoonte van om uw vagina zo hard mogelijk samen te trekken, telkens 5 seconden lang. Herhaal die oefening zo’n vijftig keer per dag. Doe de oefening daarna een twintigtal keren versneld. Lukt het u niet zo goed ? Praat er dan over met uw arts. Hij kan u revalidatie voorschrijven onder begeleiding van een kinesitherapeute.

 

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 27/03/2012 - 14h36 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/10/2015 - 09h11
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Knuffeltje

En welk zijn de tips als je al jàren alleen bent?

PUBLICITÉ