• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Drie tips om te slagen in de examens

Drie tips om te slagen in de examensDe examens komen eraan, het is nu dus het moment om alles op alles te zetten. Neuroloog Dr. Michel Dib* geeft drie tips om de examenperiode zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Hoe kun je je geheugen en je concentratie verbeteren?


Dr Michel Dib: Regelmaat in het leven en voldoende slapen zijn een absolute voorwaarde. Slaap voorkomt niet alleen vermoeidheid, het versterkt ook het geheugen. Anders gezegd: studeren in combinatie met slapen helpt de leerstof beter vanbuiten te leren.
Normaal is de slaap die je 's nachts hebt genoeg. Maar je kunt die dosis slaap nog aanvullen met siësta's om de vermoeidheid die je overdag ophoopt te compenseren.
Aangeraden wordt om heel korte siësta's te houden, een beetje zoals een korte periode van relaxatie: je probeert je 5 tot 10 minuten te ontspannen in een rustige omgeving zonder te slapen. Zulke korte siësta's kunnen bijvoorbeeld een tot twee keer per dag gehouden worden.
Je kunt ook een langere siësta van 20 tot 30 minuten houden, maar zet dan wel je wekker. Zo blijf je zeker in een lichte slaap.
Je kunt ook afwisselen tussen het lange en het korte type siësta.
Een siësta heeft een positief effect op je vermoeidheid en op je stemming. Daarnaast heeft het ook invloed op het proces van het memoriseren waardoor je de dingen die je leert ook echt opslaat.

Hoe kun je de stress beperken?


In de examenperiode moet je altijd een hoop leerstof verwerken, maar toch is het niet raadzaam om alleen maar te studeren. Organiseer je dag zo dat je een of twee uren vrij kunt nemen voor ontspanning. Doe aan sport, ga een film of een toneelstuk zien, luister naar muziek, enz. De dag breken met afwisselende activiteiten is een goede remedie tegen stress, maar ook je geheugen wordt er beter van.

Artikel gepubliceerd door op 08/06/2009

Bronnen: * Dr. Michel Dib is neuroloog in het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs, lid van de Franse Vereniging voor Neurologie en auteur van talrijke boeken en publicaties in de wetenschappelijke pers en voor het grote publiek.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten