Doping: efedrine is dodelijk!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 25/03/2003 - 00h00
-A +A

Enkele sterfgevallen in de sportwereld hebben de aandacht van de Amerikaanse Senaat gewekt voor efedrine en efedra, producten die massaal gebruikt worden als doperende of afslankende voedingssupplementen. Uit een studie is gebleken dat ze niet alleen bijwerkingen hebben, maar ook weinig doeltreffend zijn.

PUB

Efedrine en efedra zijn weliswaar verboden door het Internationaal Olympisch Comité, maar zijn in de Verenigde Staten vrij te koop. Ze richten schade aan, in het bijzonder in de sportwereld, door hun ongewenste effecten: psychiatrische stoornissen, stoornissen van het spijsverterings- en het zenuwstelsel en hartkloppingen. Er zijn zelfs enkele sterfgevallen gemeld.

Na het verdachte overlijden van een jonge baseballspeler worden deze producten als rechtstreekse schuldigen aangewezen en worden sporters opgeroepen om ze niet te nemen. Ondertussen begint men eindelijk te overwegen om ze als voorschriftplichtige geneesmiddelen te beschouwen.

In dit verband werden op het internet alvast de resultaten gepubliceerd van een studie. Daarbij werden in totaal 52 tests geanalyseerd op duizenden proefpersonen. De auteurs tonen aan dat deze stoffen slechts een zeer bescheiden gewichtsverlies veroorzaken, maar in geen enkel opzicht de fysieke prestaties verhogen. De bijwerkingen daarentegen zijn wél uitstekend gedocumenteerd. Uiteindelijk liggen de risico's op spijsverteringspijn, hartkloppingen, zenuwstoornissen en psychiatrische stoornissen (waaronder agitatie, angst en depressie), beven, slapeloosheid enz. twee tot drie keer hoger. Daarnaast werden tientallen zeldzame maar bijzonder ernstige effecten genoteerd: hartinfarct, hersenattaque en stuipen.

Efedrine zit in sommige producten voor lokaal gebruik tegen verkoudheid en oorontsteking, en in een geneesmiddel tegen reisziekte.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 25/03/2003 - 00h00 http://jama.ama-assn.org
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De voornemens van de Belgen voor 2008 Geüpdatet op 22/01/2008 - 00h00

Goede voornemens zijn vaak geen lang leven beschoren, maar toch hebben ze hun nut. Uit een enquête blijkt dat de voornemens van de Belgen zich dit jaar vooral op de gezondheid richten met extra l aandacht voor voeding en sport.

Houdt bridgen onze hersenen jong? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

Zou een spel van 52 kaarten meer dan om het even welk geneesmiddel in staat zijn om onze hersenen jong te houden? Onderzoekers tonen tegenwoordig veel belangstelling voor de voordelen van het bridgen. Regelmatig bridgen zou de ontwikkeling van de zie...

Meer artikels