Doorligwonden: hoe te vermijden en te verzorgen?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/03/2005 - 00h00
-A +A

Doorligwonden zijn huidletsels die ontstaan doordat de zachte weefsels samengedrukt worden tussen een hard vlak en een benig uitsteeksel. Ze zijn soms zeer diep en veroorzaken pijn en infecties. Ze komen voor als complicatie bij bedlegerige personen van wie de mobiliteit om diverse medische, chirurgische of traumatische redenen beperkt is, en treffen dus vooral bejaarden. Gelukkig kunnen ze voorkomen worden.

PUB

Doorligwonden zijn het gevolg van langdurig liggen en komen dan ook vooral voor bij bedlegerige of aan hun zetel gekluisterde bejaarden. Ze houden tal van zowel lokale als algemene risicofactoren in: neurologische of reumatologische aandoeningen die de mobiliteit aantasten, een kwetsbare huid, incontinentie die tot huidirritatie en verweking leidt, een slechte hartwerking, waardoor de huid en de onderhuidse weefsels minder zuurstof krijgen, een verstoord voedingsevenwicht, uitdroging bij de minste koorts en minder motivatie om zich te laten verzorgen.

Symptomen

Doorligwonden, ook wel drukzweren of decubitus genoemd, groeien van binnen naar buiten en hebben de vorm van een kegel met een diepe basis. Een deel van de letsels is dan ook niet zichtbaar. Ze komen vooral voor in de heiligbeenstreek en op de hielen. Doorligwonden kennen verschillende evolutiestadia. Eerst ontstaat er een blijvende en pijnlijke rode vlek op de drukzone. Vervolgens wordt de huid zwart, hard en gevoelloos. Nog later maakt de verdwijning van de afgestorven huid plaats voor een zweer waarbij de onderliggende weefsels komen bloot te liggen (spieren, pezen, botten). Blijft de patiënt bedlegerig, dan genezen de wonden niet spontaan, maar kunnen ze integendeel uitbreiden en vooral geïnfecteerd raken. Doorligwonden kunnen heel snel ontstaan, ook onder gips.

Preventie

De belangrijkste preventiemaatregelen zijn bij alle risicopatiënten dezelfde: de druk op risicozones verminderen en een optimale huidhygiëne nastreven. Het is aan te raden om bedlegerige patiënten om de 2 à 3 uur in een andere houding te leggen. Er bestaan verschillende doeltreffende materialen om de druk op de gevoelige zones te verlagen. Daarvoor kunnen ook lokale huidproducten gebruikt worden of kunnen eiwit- en vitaminesupplementen genomen worden. Het is echter hoe dan ook essentieel dat alle zorgverstrekkers waakzaam blijven en tijdig reageren. De druk op de gevoelige zones verminderenDruk is de belangrijkste factor bij het ontstaan van doorligwonden. Langdurige druk moet vermeden worden via verschillende methoden: de patiënt in de zetel zetten, in verticale houding brengen en zo vlug mogelijk weer laten lopen. Bij verandering van houding moet er zo veel mogelijk naar gestreefd worden om de patiënt actief te doen bewegen. Er bestaan aangepaste hulpmiddelen om de drukzones te ontlasten (matras, bovenmatras, hoofdkussens, mousses). Ze zijn ook aan te raden bij een chirurgische ingreep. Regelmatig de huid inspecteren en verzorgen De drukzones moeten regelmatig geïnspecteerd en betast worden, om elk vroegtijdig teken van huidaantasting (rode uitslag, verharding, warmte) op te sporen. Die controle moet systematisch gebeuren bij elke positieverandering en verzorging. Alle risicozones moeten elke dag grondig verzorgd worden. Massages en wrijvingen zijn uit den boze, want ze verminderen de microcirculatie en veroorzaken huidletsels. Alleen voorzichtige strijkbewegingen mogen, vooral omdat de risicozones op die manier zachtjes betast worden. Het risico op verweking en huidirritatie moet voorkomen worden door incontinente of overvloedig transpirerende patiënten nog frequenter te verzorgen.

Het verzorgingsteam speelt daarbij een sleutelrol, maar tegelijk moet de medewerking van de patiënt en zijn omgeving zo veel mogelijk gestimuleerd worden, om een optimale preventie mogelijk te maken.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/03/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Doorligwonden: preventie en behandeling Gepubliceerd op 04/12/2015 - 12h09

Doorligwonden zijn chronische wonden die veroorzaakt worden door het afsterven van onderhuids weefsel (necrose). Elk jaar krijgen duizenden Belgen met doorligwonden te maken, vooral bejaarden, ziekenhuispatiënten of bedlegerige mensen en mensen die n...

Overdadig zweten: de oplossing met Botox Geüpdatet op 22/05/2015 - 16h21

Overdadig zweten is volkomen goedaardig, maar berokkent nogal wat mensen flink wat hinder in het dagelijkse functioneren. Voor de meeste mensen volstaan deodorants om de zweetproductie te stoppen en geurtjes te verdoezelen, maar mensen met hyperhydro...

Epileren en psoriasis: gaat het samen? Geüpdatet op 13/04/2016 - 09h25

Psoriasis is een goedaardige huidziekte die wel heel hinderlijk kan zijn. Zich scheren of ontharen is niet altijd vanzelfsprekend voor wie kampt met psoriasis, al is de ziekte niet onverzoenbaar met epilatie. Het moet dan wel op de juiste manier en m...

Meer artikels