Doorligwonden: ... daarna handelen!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00
-A +A

Zoals we vorige week hebben aangekondigd, bespreken we hier de behandeling van doorligwonden. Voor informatie over de frequentie van de aandoening bij ons, verwijzen we u naar het eerder gepubliceerd artikel (DOORLIGWONDEN: VOORKOMEN IS DE BOODSCHAP).

PUB

Een zeer belangrijke maatregel om doorligwonden tegen te gaan, bestaat in de opleiding van de patiënt en diens omgeving. Ter herinnering, roodheid van de huid ter hoogte van een drukpunt die niet bleker wordt bij druk met de vinger, is een alarmerend teken waarvoor dringend een efficiënte interventie van competente zorgenverstrekkers vereist is.

Efficiënte en goedkope maatregelen

  • In liggende houding wordt aanbevolen het hoofd- en het voetuiteinde van het bed met 30° te verhogen als de bedlegerige persoon gedurende lange tijd weinig of niet beweegt, zoals 's nachts.
  • Een kussen onder de onderbenen vermindert de druk op de hielen.
  • Een dekbed is minder zwaar en weegt minder op de voeten dan een deken, zodat er minder risico is op doorligwonden aan de hielen.
  • In een bed met een "perroquet" kan de patiënt zelf gemakkelijker van houding veranderen. Als u de patiënt wil verleggen, moet u er niet aan trekken, maar hem optillen. Als u aan de patiënt trekt, loopt u het risico de huid te scheuren, met vernietiging van de weefsels en optreden van een doorligwonde als gevolg.
Volgende week bespreken we andere in overweging te nemen maatregelen en vooral wat we het best kunnen vermijden...
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00 Consensusconferentie over de preventie van doorligwonden, Brussel, 15-16/01/2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Doorligwonden: voorkomen is de boodschap Geüpdatet op 21/01/2002 - 00h00

In een recent artikel hebben we het gehad over het probleem van doorligwonden ("Kwaliteit van de verzorging: er wordt aan gewerkt), een colloquium dat vorige week in Brussel werd gehouden.

Doorligwonden: preventie en behandeling Gepubliceerd op 04/12/2015 - 12h09

Doorligwonden zijn chronische wonden die veroorzaakt worden door het afsterven van onderhuids weefsel (necrose). Elk jaar krijgen duizenden Belgen met doorligwonden te maken, vooral bejaarden, ziekenhuispatiënten of bedlegerige mensen en mensen die n...

Doorligwonden, geen pretje! Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

Doorligwonden zijn huidletsels die ontstaan doordat de zachte weefsels samengedrukt worden tussen een hard vlak en een benig uitsteeksel. Ze zorgen voor vaak heel diepe wonden, zijn een bron van pijn en infecties en ze treffen vooral patiënten die be...

Doorligwonden: beter voorkomen dan genezen Geüpdatet op 28/02/2006 - 00h00

In België lijden bijna 10% van de gehospitaliseerde patiënten van doorligwonden, ook wel drukwonden genoemd. Dit probleem komt ook voor bij mensen die lang in hun zetel stilzitten of bedlegerig zijn thuis of in een home. Voor al deze personen is een...

Meer artikels