Doof door magnetische resonantiebeeldvorming?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 13/05/2002 - 00h00
-A +A

Door middel van magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) (ook nog nucleaire magnetische resonantie (NMR) of kernspintomografie genaamd) worden beelden van het menselijk lichaam in verschillende vlakken gemaakt. Het apparaat maakt echter veel lawaai en dit kan gehoorverlies veroorzaken.

PUB

Magnetische resonantiebeeldvorming is een onderzoek dat vooral aangewezen is om ziekten van het centrale zenuwstelsel en het skelet en de gewrichten te diagnosticeren. Tijdens het onderzoek wordt het lichaam van de patiënt in een sterk magnetisch veld geplaatst en wordt de protondensiteit van de weefsels bepaald (protonen zijn positief geladen elementaire partikels). Deze techniek geeft beelden van het menselijk lichaam in verschillende vlakken (horizontaal, verticaal en schuin) zodat een letsel kan worden gelokaliseerd en de contouren (of omtrekken) precies kunnen worden gemeten.

Preciezer is beter!

Magnetische resonantiebeeldvorming geeft nog preciezere beelden dan een CT-scan, vooral van weefsels zoals het ruggenmerg. Maar het toestel maakt bijzonder veel lawaai. In het Britse medisch tijdschrift The Lancet rapporteert Prof. Radomski gevallen van aantasting van de cochlea (het slakkenhuis van het binnenoor, het eigenlijke gehoorzintuig) na onderzoek met behulp van magnetische resonantiebeeldvorming (MRI). De patiënten die een MRI hadden ondergaan, vertoonden een gemiddeld gehoorverlies van 1,84 decibel tegen slechts 0,43 decibel bij de controlepersonen.Dergelijke afwijkingen worden stelselmatig vastgesteld, ook al worden de oren tijdens het onderzoek beschermd. Toch blijft het belangrijk een goede oorbescherming te dragen om de effecten van het lawaai te beperken.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/05/2002 - 00h00 Radomskij, Lancet 2002; 359, n° 9316, 27 april 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mijn kind moet een MRI-scan laten maken Geüpdatet op 24/05/2016 - 11h39

De medische beeldvorming en de razendsnelle vooruitgang de voorbije jaren van deze techniek heeft voor een revolutie in de geneeskunde gezorgd. MRI of beeldvorming via magnetische resonantie heeft ook een goede reputatie: het is ongevaarlijk en voor...

Meer artikels