Dof haar? Geef het zijn glans terug!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/11/2017 - 12h42
-A +A

Waarom wordt haar dof?

Haarkleuringen, te veel zon, te vaak drogen met de haardroger of gewoonweg voedingstekorten... kunnen het haar dof maken.

Volg onze tips en raadgevingen om uw haar zijn glans terug te geven. 

PUB

Waardoor wordt haar dof?

Beschadigd haar

Dof haar is haar dat het licht opslorpt in plaats van het terug te kaatsen. Dat komt omdat de haarschubben uiteen staan en niet gesloten zijn en tegen de cuticula (het buitenste deel van de haarschacht) aan liggen, zoals het geval is met gezond haar. Dat kan te wijten zijn aan diverse factoren.

Voeding

Er kunnen verscheidene factoren aan de basis van droog haar liggen. Een voedingstekort (ijzer, vetzuren, vitamine B,...) of een neiging tot droog haar zijn veel voorkomende oorzaken, maar dof haar kan ook veroorzaakt worden door ongeschikte verzorgingsproducten of agressieve behandelingen.

Haardroger

Intensief gebruik van de haardroger, veelvuldige ontkleuringen en onbeschermde blootstelling aan de zon zijn de meest voorkomende vormen van slechte en te mijden behandelingen.
Vervang deze aanpak door een zachte en aangepaste verzorging en vraag uw kapper om raad voor de snit en de kleur van uw haar.
 

Kleuringen om dof haar te vertroetelen

Haarkleuring

Een kleuring is een goede manier om dof haar tegen te gaan, op voorwaarde dat het met geschikte producten gebeurt.
De nieuwe generatie producten voor kleuringen helpt de pigmenten en polymeren om de geopende haarschubben te stuiten, waardoor het licht veel meer in het haar gaat spelen. Kies indien mogelijk goudkleurige of koperen tinten. Die zijn van nature minder dof dan de askleurige tinten.

Ontkleuren en mèches

Mijd volledige ontkleuringen. Die veranderen het haar en maken ze droog en dof.
Mèches die minder dan 50% van het kapsel dekken, zijn dan weer wel interessant omdat ze een gouden glans geven zonder het haar te beschadigen.
Overdrijf er wel niet mee (om de 3 maanden is het maximum) en denk erom dat haar met mèches altijd gekleurd haar blijft en dus extra verzorging vraagt.

Gekleurd haar behandelen

Om te voorkomen dat gekleurd haar dof wordt, moet u speciale producten voor gekleurd haar gebruiken en na het wassen ook steevast een conditioner gebruiken. Spoel deze producten altijd zorgvuldig uit uw haar, want restjes kunnen uw haar dof maken.
 

Eenvoudige ingrepen om uw haar weer te doen glanzen

Als uw haar niet gekleurd is, kiest u beter specifieke producten die de haren doen glanzen. Deze producten zijn op basis van cedraat, vitamine E en andere vochtinbrengende elementen. Ze bevatten stoffen die de kalk in het water neutraliseren. Kalk is heel schadelijk voor haar dat een neiging heeft om dof te worden. Investeer eventueel in een waterverzachter of probeer eens oude recepten uit. Azijn of gezeefd citroensap in het laatste - koude - spoelwater zijn doeltreffende middelen om de glans te versterken.
Laat uw haar als het kan gewoon aan de lucht drogen. Als dat niet kan, zet dan de haardroger op de lauwe stand en breng op de haarpunten een beschermende serum aan voor u begint te föhnen.
Durf uw haar tot slot ook stevig door te borstelen. Deze banale handeling is een goede manier om dof haar tegen te gaan, omdat het stof er zo wordt uitgekamd en het haar meer vitaliteit krijgt. Kies een borstel van goede kwaliteit waarvan de pennen onregelmatig van lengte zijn. Op die manier wordt alle haren bewerkt.

Initialement publié par Muriel Luypaert, schoonheidsjournaliste le 14/06/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/11/2017 - 12h42

Met dank aan Alain Denis van Maison Roger voor zijn medewerking

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Dof haar? Geef het zijn glans terug! Gepubliceerd op 09/01/2012 - 16h25

Een mooi kapsel is een verleidelijke troef, maar soms wordt dat effect tenietgedaan omdat het haar er dof uitziet. Dat is jammer, want enkele eenvoudige kneepjes volstaan al om het weer te doen glanzen.

Droog haar: oorzaken en oplossingen Gepubliceerd op 04/12/2012 - 14h08

Droog haar, dat ook breekbaar en dof is, is vaak het gevolg van verkeerde behandelingen. Wilt u opnieuw over gezond haar beschikken, dan zal u moeten kiezen voor de juiste behandeling en dito producten.

Waarom moeten we ons haar borstelen? Gepubliceerd op 06/09/2010 - 00h00

Elke dag uitvoerig en zacht uw haar borstelen, is goed, gewoon omdat dankzij deze herhaalde bewegingen de natuurlijke oliën zich over het hele haar kunnen verspreiden om het te voeden en te doen glanzen. Bovendien stimuleert borstelen de microcircula...

Meer artikels