• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Doen slaap -en kalmeermiddelen senioren vallen?

Doen slaap -en kalmeermiddelen senioren vallen?'…Ik ben 78 en sinds het overlijden van mijn echtgenoot vier jaar geleden slaap ik zo slecht. Ik heb mijn dokter al vaak naar een slaappilletje gevraagd maar hij wil het niet voorschrijven. Hij zegt dat het risico om te vallen hierdoor te groot zou worden. Ik heb hem gezegd dat hij harteloos is. Een slaappilletje kan toch geen kwaad…?'

Een harteloze dokter of een dokter die rekening houdt met de werkelijke risico's van slaapmiddelen? Slaapmiddelengebruik en vallen bij bejaarden, twee problemen met een grote impact op de volksgezondheid. Een analyse.

Gebruiken 65-plussers meer slaappillen?

In '99 werden in België meer dan 13 miljoen verpakkingen benzodiazepines (kalmeer -en slaapmiddelen) verkocht. Ruim de helft ging naar 65-plussers. Dat zou 130 tot 250 kalmeerpillen betekenen per bejaarde per jaar. De bewuste kalmeerpillen zijn enkel op doktersvoorschrift te verkrijgen.

Vallen: van een onschuldige blauwe plek tot het breken van een heup

Vallen komt vaak voor op oudere leeftijd: ongeveer een derde van alle 65-plussers valt minstens éénmaal per jaar. 10% van deze valpartijen leidt tot een lichamelijk letsel. Een heupfractuur is één van de meest gevreesde gevolgen. België telt jaarlijks 13.000 heupfracturen. De helft van de mensen ouder dan 75 jaar die tengevolge van een val een heup breken, overlijdt in het jaar volgend op de val. Het wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) berekende dat het aantal bejaarden dat zijn heup breekt door de vergrijzing van de bevolking zal verdubbelen.

Artikel gepubliceerd door op 14/10/2003

Bronnen: Tinetti ME. Preventing falls in elderly persons. The New England Journal of Medicine 2003;348:42-49.

Vindt u het artikel interessant?