Doe iets aan de vervuiling in huis

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 13/07/2017 - 13h27
-A +A

Weinig mensen weten het, maar onze woningen zijn vaak meer vervuild dan de straten in de steden. Nochtans hebben we de wapens om er iets aan te doen, en de remedies zijn simpel: grondig en voldoende luchten, en uitstoot van vervuilende stoffen mijden.

PUB

Lucht uw woning

De vervuilende stoffen die buitenshuis worden geproduceerd en in de lucht terechtkomen (fabrieksrook, privé- en collectieve verwarming, verkeer, ...) dringen in onze woning binnen via ramen, deuren, de schoorsteen, ventilatiesystemen, enz. de oplossing is niet dat we ons moeten opsluiten en alles dichtstoppen, maar net andersom: grondig en regelmatig luchten om de lucht te verversen.
Maar onze woning stoot zelf ook grote hoeveelheden vervuilende stoffen uit. Ze zijn afkomstig van onze activiteiten, maar ook van materialen, bekledingsmateriaal, meubels, decoratie, dieren, planten, onderhoudsproducten, enz. De remedie tegen die zelf-vervuiling is ook nu weer: de lucht binnen in huis verversen. Dat betekent in de praktijk: lucht de kamers van uw huis of appartement ½ uur per dag, ideaal is 15 minuten 's ochtends en 15 minuten 's avonds. Als u daar een gewoonte van maakt, komt er voldoende verse lucht binnen en wordt de vochtigheidsgraad naar omlaag gehaald.
 

Beperk de bronnen van vervuiling in huis

 • Niet roken in huis is de boodschap.
 • Houd de temperatuur in huis tussen 18°C en 20°C en zet regelmatig de verwarming op.
 • Controleer of de verwarming goed werkt, ga na of ze goed is afgesteld en laat ze op tijd en stond nakijken.
 • Laat ventilatie, luchtroosters, airco enz… regelmatig controleren en onderhouden.
 • Wees voorzichtig met bijverwarmingstoestellen: ze geven veel vocht en verbrandingsgassen af en er bestaat een risico op koolmonoxidevergiftiging (CO). Gebruik ze alleen sporadisch en zorg dan voor een goede verluchting.
 • Mijd ontgeurders en omgevingsparfums.
 • Mijd spuitbussen, of kies voor producten met een Ecolabel. Die garanderen een lage afgifte van vluchtige organische verbindingen (VOV's).
 • Werk met een minimum aan onderhoudsproducten (mijd producten voor ramen, sprays…).
 • Mijd groene planten, aquariums, het drogen van de was, of elk ander voorwerp dat de luchtvochtigheid verhoogt. Die werkt namelijk mijten en schimmels in de hand.
 • Hou een beperkt aantal groene planten in huis en zet ze zeker niet in de slaapkamers. Wees ook voorzichtig met het type planten dat u houdt: sommige soorten veroorzaken allergieën (ficus benjamina, papyrus, rubberplant).
 • Bij zichtbare schimmel zijn er dichtings- en isolatiewerken nodig. Verwijder de schimmel met verdund bleekwater.
 • Leg uw kleren in afsluitbare kasten.
 • Laat geen huisdieren in de slaapkamers.
 • Was regelmatig de knuffels van uw kinderen.
 • Als u zich een nieuw meubel aanschaft dat VOV's afgeeft, steek het dan eerst ineen en laat het dan verluchten in een goed geventileerd vertrek of op het terras.
 • Als u aan het schilderen gaat, kies dan producten met een milieuvriendelijk label. Of kies anders voor verf op basis van water.

Denk er ook aan dat niet alles wat natuurlijk is automatisch ook gezond is. Dat is bijvoorbeeld het geval met wierookstaafjes, geparfumeerde kaarsen en reukmiddelen. Ze geven vaak VOV's af die de luchtwegen irriteren. Ook bij materiaal voor vloerbekleding zoals kokos en andere plantaardige vezels wordt lijm gebruikt die VOV's kunnen afscheiden. Wees dus op uw hoede!

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/10/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 13/07/2017 - 13h27

Journée Habitat santé, 2 oktober 2008 in Parijs. Bijdrage van dr. Suzanne Déoux, NKO-arts en van mevr. Martine Ott, medisch adviseur inzake binnenhuismilieu.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Bruno53

De belangrijkste bron van luchtvervuiling binnenshuis wordt niet vermeld want is nauwelijks bekend .
Bakken en braden veroorzaakt massa's fijnstof, meer dan wat de buitenlucht op slechte dagen bevat ...
https://kassa.vara.nl/nieuws/veel-fijnstof-in-woning-door-wokken-en-bra…
http://nos.nl/artikel/2157338-meer-fijnstof-achter-het-fornuis-dan-lang…
http://www.ad.nl/binnenland/zestig-keer-te-veel-fijnstof-in-huis-na-het…

PUB
Lees ook
Vervuiling in huis: zoek de haarden Geüpdatet op 07/01/2013 - 09h41

Wist u dat er in uw woning heel wat vervuilende stoffen en organismen kunnen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid ? Enkele eenvoudige maatregelen tegen vervuiling in huis kunnen ons veel problemen besparen, zeker omdat we zo’n 80% van onze t...

Verlucht uw huis tegen binnenluchtvervuiling ! Gepubliceerd op 21/12/2012 - 15h32

Goede voornemens... Hier is er eentje waaraan u zich gemakkelijk zult kunnen houden en dat bovendien goed is voor de gezondheid . Toch zijn er nog veel mensen die er geen rekening mee houden: zet de ramen open, het is goed voor uw gezondheid !

Meer artikels