Doe het huishouden met bioproducten!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/06/2010 - 00h00
-A +A

Onderhoudsproducten zijn vaak milieuonvriendelijke producten die we zonder het te beseffen in huis halen. Er bestaan nochtans oplossingen met bioproducten, die we soms zelf kunnen maken...

PUB

Biologische en zelfgemaakte onderhoudsproducten!


Zelf zijn onderhoudsproducten maken, is gemakkelijker dan men zou kunnen denken, ook al moet men soms een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Het 'basis'-recept voorgesteld door de Franse biologe Raffa, die onlangs een boek heeft uitgegeven na het succes van haar blog, is bijvoorbeeld niet al te ingewikkeld:

  • In een ondoorzichtige bus, 2 eetlepels zuiveringszout toevoegen aan twee liter warm water en daarna goed mengen.

  • In een afzonderlijk kommetje, één eetlepel witte azijn vermengen met één tot drie eetlepels essentiële oliën (tea tree, kaneel, citroen, den of een mengsel van verschillende van deze oliën).

  • Dit mengsel in de grote bus gieten en zachtjes schudden.

Het resultaat is een ontsmettingsmiddel, dat niet reinigt en waar u vóór elk gebruik mee moet schudden. U kan het gedurende verschillende maanden bewaren. Als u er enkele eetlepels vloeibare zeep aan toevoegt, maakt u er een allesreiniger van.

Geef voor het huishouden de voorkeur aan natuurlijke boven kunstmatige producten


Naast dit eenvoudige huisrecept, bestaan er nog heel wat natuurlijke en minder schadelijke alternatieven voor de producten die we dagelijks gebruiken en die we in de supermarkt kopen. Hier zijn alvast enkele belangrijke voorbeelden:

  • Zuiveringszout: licht schuurmiddel, kan gebruikt worden als reinigingsmiddel (met een vochtige spons en eventueel een beetje vloeibaar afwasproduct). Helpt ook kwalijke geuren verdrijven.

  • Witte azijn: een ongeëvenaarde bondgenoot tegen kalkresten. Heeft eveneens een antiseptische werking.

  • Groene zeep: een krachtig ontvettingsmiddel, schuimt niet en wordt gebruikt op oppervlakken die niet al te kwetsbaar zijn.

  • Essentiële oliën: ze hebben talrijke ontsmettende, antibacteriële, schimmeldodende en andere eigenschappen. Veel van deze oliën kunnen nuttig zijn, vooral dan die oliën die hierboven opgesomd werden als ingrediënten van het veelzijdige ontsmettingsmiddel. Aarzel niet om in biowinkels bijkomende inlichtingen te vragen.
Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/06/2010 - 00h00 Raffa, "Le grand ménage" (Het grote huishouden), uitg. Soliflor
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
100% natuurlijke middeltjes tegen insecten Geüpdatet op 07/07/2015 - 15h10

Of we nu thuis zijn, op vakantie of een uitstapje maken naar het bos, we zijn nergens veilig voor muggen en andere ongewenste en vaak hinderlijke insecten. Laat de chemische producten maar links liggen. Ze zijn giftig en niet alleen schadelijk voor d...

Citroen doet wonderen in het huishouden! Geüpdatet op 08/07/2013 - 15h44

Citroen is een wondermiddel om te bleken of vlekken te verwijderen, maar ook om te ontsmetten en vieze geurtjes weg te krijgen. Hebt u in de ijskast nog een halve citroen liggen en weet u niet wat ermee te doen? Dan hebt hebt vast iets aan deze 5 rec...

Meer artikels