Divertikel van Meckel: een vreemde appendix

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/02/2006 - 00h00
-A +A

Ongeveer 2% van de bevolking heeft een divertikel van Meckel. Het is een appendix van de dunne darm dat normaal gezien bij de geboorte verdwijnt. Het manifesteert zich op verschillende manieren. Soms doet het wegens zijn plaats denken aan een appendicitis.

PUB

Een achtergebleven embryokanaal

Het divertikel van Meckel is een appendix, een soort holte in de vorm van een handschoenvinger die zich ter hoogte van de dunne darm bevindt en te wijten is aan het niet verdwijnen van het omfalomesentherische kanaal. Een woordje uitleg. Voor de geboorte staat de dunne darm met de buitenwereld in contact via dit embryonale kanaal dat de darm met de navelstreng verbindt. Maar na de bevalling gaat deze verbinding dicht. Soms loopt hierbij echter iets fout en wordt de verbinding slechts gedeeltelijk of helemaal niet gedicht. In dit laatste geval kunnen zich herhaaldelijk abcessen van de navel voordoen. Als de sluiting onvolledig is, blijft op de dunne darm een appendix zitten. Het slijmvlies dat de binnenkant ervan bekleedt, verschilt meestal van dat van de dunne darm. Het is meestal een stomachaal slijmvlies. We merken ook op dat dit appendix over zijn eigen vaatvoorziening beschikt.

Zeer diverse manifestaties

Divertikel van Meckel is meestal asymptomatisch en uit zich bij kinderen of jonge volwassenen soms in de vorm van complicaties: occlusie, zogenaamde divertikelinfecties, rectale bloedingen. Deze laatste complicatie is te wijten aan het stomachaalachtige slijmvlies van het divertikel, dat door de uitscheiding van maagzuren hemorragische verzweringen kan veroorzaken. Dit slijmvlies bloedt m.a.w. even makkelijk als een maag.Doordat het divertikel van Meckel in de buurt van het klassieke appendix ligt, kunnen bepaalde ontstekingsmechanismen aan een appendicitis doen denken. In deze omstandigheden kan enkel een heelkundige ingreep het onderscheid maken. Dat is precies de reden waarom een chirurg die geen appendicitis vindt, onmiddellijk op zoek gaat naar de aanwezigheid van een divertikel van Meckel. Het spreekt voor zich dat de behandeling in geval van complicaties een heelkundige verwijdering inhoudt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/02/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Bloed in de stoelgang: wat zijn de mogelijke oorzaken? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 13h55

Als u bloed in uw stoelgang ziet, moet u naar de dokter. Vaak is de oorzaak onschuldig (aambeien, constipatie), maar het kan ook wijzen op een - soms ernstige - ziekte. De hoeveelheid bloed in de stoelgang zegt ook niet altijd iets over de ernst van...

Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de dar...

Meer artikels