PUBLICITÉ

Dioxine en eieren: waakzaam blijven!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 30/12/2002 - 00h00
-A +A

Regelmatig wordt de kwaliteit van diverse voedingsmiddelen gecontroleerd. Wegens de diverse voedselschandalen die ons land de jongste jaren opgeschrikt hebben, verricht het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) grondige analyses.

PUB
Overzicht

In het jongste nummer (januari 2003) van het FAVV staan de resultaten van de controlecampagnes op eieren van kippen met vrije uitloop. De deskundigen zochten voornamelijk naar dioxines. Het onderzoek vond plaats bij 9 pluimveebedrijven, waarvan 7 met het "Bio" label, en op 4 bedrijven van particulieren. Twee van deze laatste bevonden zich in zones met een hoog besmettingsrisico, de zogenaamde zwarte zones, en de andere in witte zones met een lager risico.

Mooie eieren

In de commerciële pluimveebedrijven schommelden de waarden tussen 0,81 en 2,1 picogram (pg)/gram (gr) vet. Een picogram is gelijk aan een miljoenste van een miljoenste van een gram. De Belgische norm bedraagt 5 pg/gr. De metingen liggen dus ver beneden de Belgische norm, maar ook beneden de Europese norm van 3 pg/gr die vanaf 2004 van toepassing zal zijn. De resultaten van de uitbatingen in privé-bezit zijn daarentegen minder goed. In de bedrijven in zwarte zones bleek uit de metingen dat de norm overschreden werd. Trouwens, ook in één van de pluimveebedrijven in witte zones lagen de waarden te hoog: 8,48 pg/gr. De vierde uit deze rij scoorde zeer goed met een gehalte van 1,42 pg/gr.De dioxines die bij de particulieren werden gevonden, verschilden niet van die in de commerciële pluimveebedrijven. 'Dat lijkt op een vrij algemene natuurlijke besmetting te wijzen'. Het agentschap zal nu een reeks vragen aan haar wetenschappelijk comité voorleggen. Ondertussen doet het de volgende aanbevelingen:

  • voor de commerciële producenten
  • de veiligheidsnormen inzake voeding en huisvesting naleven;
  • voor de particulieren
  • geen as te gebruiken,
  • geen vuurtje in de tuin te stoken,
  • alleen voedselresten, afkomstig van hun eigen tafel, geven.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 30/12/2002 - 00h00 AFSCA: http://www.afsca.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ