• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Digestieve candidoses

Digestieve candidosesCandida albicans is een vrij courante aandoening die veroorzaakt wordt door een schimmel. Candidoses wijzen vaak op een verzwakt organisme. Ze kunnen voorbijgaand en lokaal zijn, maar ook langduriger zijn en tot een sterk verminderde afweer leiden. Ze nestelen zich meestal in de spijsverteringsorganen.

In de praktijk

Digestieve candidoses zijn meestal goedaardig, maar wijzen vaak op een ziekte, ernstige vermoeidheid of lokale bevorderende factoren.

Wat zijn de oorzaken?

Candidoses worden veroorzaakt door de woekering van een schimmel, de zogenaamde Candida albicans. Ze kunnen zich nestelen in de huid (vooral in de huidplooien), de slijmvliezen (mond, spijsverteringskanaal, vagina) en in de diepgelegen organen (nieren, hersenen, …). Candida albicans is een saprofytische schimmel die leeft bij sommige personen zonder hun gezondheid te schaden. We spreken dan van een "gezonde drager". In sommige omstandigheden begint deze schimmel echter te woekeren en veroorzaakt hij gezondheidsproblemen. Zo kunnen warmte en vochtigheid lokale candidoses veroorzaken, meestal in de huidplooien. Ouderdom, het nemen van antibiotica, diabetes, aids en kanker kunnen tot een algemene candidose leiden. Ook een chirurgische ingreep in het spijsverteringskanaal kan candidose tot gevolg hebben, door irritatie van de slijmvliezen.

Artikel gepubliceerd door op 26/08/2003

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden