• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Diëten: hoe vergroot je de slaagkans?

Diëten: hoe vergroot je de slaagkans? De tijd van de overvolle borden en buitenmaatse porties is voorbij. Vandaag moet de voorkeur gaan naar borden die zo klein mogelijk zijn. En dat geldt ook voor kommetjes en lepels. En waarom? Omdat je op die manier tot 60% minder eet! En dat kan helpen als u een dieet volgt.

Het bordendieet

Hoe kunnen borden, bestek en ander servies een rol spelen bij gewichtsverlies en bij de slaagkansen van een dieet? Omdat de grootte ervan bepalend is voor de hoeveelheid die men eet.

Dat blijkt uit een originele studie naar de omvang van schaaltjes en lepels die gebruikt worden om roomijs te eten. 85 voedingsdeskundigen werd gevraagd om tijdens een vergadering een ijsje te eten. Iedereen kon zichzelf bedienen maar niet iedereen kreeg hetzelfde schaaltje. Sommigen kregen een kleine coupe, anderen een grotere.
Ook de lepels die ze kregen verschilden in grootte.

Proefpersonen met een groter schaaltje namen bij de zelfbediening ongeveer 31% meer ijs dan collega's met een kleine schaaltje. De grotere porties werden bovendien allemaal opgegeten..
Mensen met een grotere lepel namen 14% meer ijs dan mensen met een kleinere lepel.
Deskundigen met een ruim uitgevallen schaaltje en lepel, consumeerden gemiddeld 57% meer ijs dan collega's met een klein schaaltje en een kleine lepel. Een aanzienlijk verschil dus!

Kleine borden, makkelijker diëten

Men vermoedde wel dat een groter bord aanzet tot het nemen van grotere porties, maar deze studie toont aan dat de omvang van het fenomeen veel groter is dan men dacht.
Het feit dat het onderzoek uitgevoerd werd bij diëtisten en voedingdeskundigen die op de hoogte zijn van de valstrikken die vermeden moeten worden is ook interessant!

Men kan dus makkelijk en zonder frustraties tot 60% minder eten!

Als u een dieet volgt om een paar kilo's te verliezen, dan kunt u maar beter altijd kleinere borden, schaaltjes, kommetjes, bestek, enz. gebruiken. Voor het dessert neemt u het allerkleinste lepeltje.
U laten bedienen, kan ook helpen!

Artikel gepubliceerd door op 12/09/2006

Bronnen: Am. J. Prev. Med., 31 (3) : 240-3, 2006.

Vindt u het artikel interessant?