Diëten: hoe valstrikken vermijden?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/08/2007 - 00h00
-A +A

Elk jaar zijn er ontelbaar veel vrouwen die in de val trappen van mirakeldiëten die uitgebreid aan bod komen in de media.

De druk van het slankheidsideaal is zo groot dat het voor heel wat leed kan zorgen.

Dat leed kan het gevolg zijn van irrationeel gedrag.

En dat maakt van de nepdiëten een bloeiende industrie.

PUB

En toch zijn vrouwen niet zo goedgelovig. Maar door de druk wordt de vraag 'en wat als het écht werkt?' soms onweerstaanbaar. Totdat het product in kwestie aangekocht en gebruikt wordt. . .
Een paar vergissingen die vermeden moeten worden en tips om zo objectief mogelijk te blijven.

Express diëten

Als ze gevolgd worden tot op de letter, dan werken deze diëten bijna altijd, maar meestal worden er twee feiten over het hoofd gezien:
1) Het snelle gewichtsverlies betekent ook een verlies aan spiermassa, maar die massa is erg belangrijk en bovendien komt ze niet zo makkelijk terug. Volg nooit dieet waarbij alleen spiermassa verdwijnt; de kilo's komen snel terug en wel in de vorm van vetten, niet in de vorm van spieren.
2) Als het dieet afgelopen is, komen de verloren kilo's snel terug en dat is onvermijdelijk. Waarom?
Omdat het geen weloverwogen dieet is en foute gewoonten die de oorzaak van de gewichtstoename zijn niet afgeleerd worden.

Eetlustremmers: gevaarlijke bijwerkingen

Sinds 2000 werden alle eetlustremmers een voor een van de markt gehaald nadat bleek dat ze gevaarlijke bijwerkingen hadden (onder peer pulmonaire hypertensie die dodelijk kan zijn).
Toch kunnen eetlustremmers in het kader van een hypocalorisch dieet onder begeleiding van een arts nuttig zijn. Een van de problemen van dit soort dieet is dat het verschillende maanden duurt vooraleer het doel bereikt wordt en dat men tijdens die periode vaak en veel honger heeft. In bepaalde omstandigheden en onder begeleiding van een arts kunnen deze geneesmiddelen wel een goed hulpmiddel zijn. Maar voorlopig zijn ze niet meer verkrijgbaar omdat ze aanzienlijke neveneffecten hebben en het risico op gezondheidsproblemen verhogen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/08/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waarom is een dieet zo moeilijk vol te houden? Gepubliceerd op 10/03/2016 - 16h55

Een dieet volhouden is niet makkelijk, noch als het gaat om het verliezen van lichaamsgewicht, noch als het om een cholesterolverlangend dieet gaat of een dieet voor diabetes en ook niet als het dieet om een andere reden gevolgd moet worden. Onderzoe...

Dieet gevolgd? Voorkom het jojo-effect! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Als iemand stopt met diëten komen de kilo's er nadien meestal weer bij. Soms valt de kuurder zelfs terug op zijn begingewicht, als het al niet meer is. Dat hoeft nochtans niet. Als u uw eetgewoontes na een dieet een beetje aanpast, kunt u gewichtstoe...

Vermageren: geneesmiddelen Geüpdatet op 17/03/2003 - 00h00

Sinds de eetlustremmers uit de handel zijn genomen, blijven er maar weinig geneesmiddelen over om zwaarlijvige mensen te helpen vermageren. Orlistat en sibutramine zijn de enige geneesmiddelen op de markt die van nut zijn voor de behandeling van obes...

Meer artikels