• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Dierengezondheid: kankers bij honden en huiskatten

Dierengezondheid: kankers bij honden en huiskattenHonden en katten worden jammer genoeg niet gespaard door kanker. De ziekte komt meer voor bij oudere dieren en uit zich dikwijls door vermagering, gezwellen of nog andere symptomen naargelang de functie van het aangetaste orgaan (braken, bloedarmoede…)

Tumoren en kankers bij honden en katten

Alle organen van honden en katten kunnen vroeg of laat aangetast worden door een tumor, het resultaat van een abnormale opeenhoping van cellen. Bij onze als huisdieren gehouden carnivoren, is de oorzaak van deze abnormale opeenhoping zelden bekend, met uitzondering van sommige gevallen (feline leukemievirus, toedienen van anticonceptiemiddelen…). Het is belangrijk goed het onderscheid te maken tussen twee soorten tumoren: goedaardige tumoren die plaatselijk kunnen zwellen en soms verzweren, en kwaadaardige tumoren, ook kanker genoemd, met meestal sombere vooruitzichten. Kwaadaardige tumoren kunnen leiden tot metastasen, wat betekent dat tumorcellen van de primaire tumor kunnen loskomen en van daaruit andere organen kunnen binnendringen via het bloed of de lymfevaten.

Enkele voorbeelden van kankers

Er bestaan heel wat kankers die verschillende organen van honden en katten kunnen aantasten. Het mastocytoom is een van de meest voorkomende kankers. Het is een huidtumor die vaak voorkomt bij oude boxers, labradors en terriërs. Deze tumor uit zich meestal in de vorm van een of meerdere knobbels op de huid. Spijsverteringsstoornissen, zenuwproblemen of bloedarmoede kunnen nevensymptomen zijn. Sommige mastocytomen zijn goedaardig, maar andere veroorzaken uitzaaiingen en leiden binnen enkele maanden tot de dood van het dier. De tepels van niet gesteriliseerde teven en poezen die dus nog altijd onder invloed staan van de hormonale activiteit van de eierstokken en de hypofyse, kunnen ook getroffen worden door tumoren. Dat is des te meer het geval wanneer het dier een contraceptieve behandeling krijgt.
Het feline leukemievirus (FeLV), een virus dat katten besmet, is bovendien in staat om van de cellen die het besmet, kwaadaardige tumorcellen te maken, wat kan leiden tot het ontstaan van lymfosarcoom (een kanker die onder andere het beenmerg en de lymfeklieren kan aantasten) en van leukemie. Organen zoals de milt, de lever en de beenderen kunnen ten slotte ook aangetast worden door kankers, die de levensverwachting jammer genoeg meestal beperken tot enkele maanden.

Artikel gepubliceerd door op 30/09/2008

Vindt u het artikel interessant?