• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Diepvriesgroenten: even vers als verse groenten!

Diepvriesgroenten: even vers als verse groenten! Vaak wordt gedacht dat verse groenten beter zijn dan diepvriesgroenten. Een hardnekkig vooroordeel dat ons bovendien doet vergeten dat kook- of bakklare diepvriesgroenten onmisbaar zijn om aan onze 5 porties groenten en fruit per dag te komen!

Er is een verschil tussen industrieel invriezen en thuis invriezen. Bij industrieel invriezen worden de producten snel afgekoeld tot -18°C (vaak tot -30 à -40°C) en vervolgens op die temperatuur gehouden.

Belangrijkste voordeel

Zeer snel vormen er zich ijskristallen die niet de tijd hebben om te groeien en de groenteweefsels te beschadigen. Thuis invriezen gebeurt trager, waardoor de kristallen kunnen toenemen in volume en de celmembranen van de plant kunnen doen scheuren. Vandaar het vochtverlies bij het ontvriezen. Het is dan ook aan te raden de temperatuur van de diepvries tijdelijk te verlagen als u er nieuwe diepvriesproducten in hebt gestopt of - idealiter - alvorens boodschappen te gaan doen.

Even een kleine shock

Bij industrieel invriezen blijft de voedingswaarde van de producten en in het bijzonder van groenten behouden. Daarbij worden de producten eerst enkele seconden geblancheerd, waarna ze sterk gekoeld worden. Ze worden niet gekookt, maar krijgen een kleine thermische shock, om de lucht uit de weefsels te verjagen en bepaalde enzymen te elimineren, om zo een optimale bewaring mogelijk te maken.

Artikel gepubliceerd door op 06/04/2004

Bronnen: Delhaize De Leeuw

Vindt u het artikel interessant?