• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Dieet: wees de verleiding de baas!

Dieet: wees de verleiding de baas!

Bent u op dieet?

Dan moet u weten dat hoe meer u ervan overtuigd bent te kunnen weerstaan aan de verleidingen, des te meer kans u zult hebben om voor de verleiding te bezwijken.

Dat is althans wat een recent onderzoek aantoont.

Als u aan de verleiding wilt weerstaan, moet u alle ontzeggingen vermijden.

Dieet: ik zal aan de verleiding weerstaan = ik zal voor de verleiding bezwijken

Het onderzoek uitgevoerd door het team van Loran Nordren van de Northwestern University's Kellogg School had tot doel de wil van studenten op de proef te stellen door te testen of ze in staat waren te weerstaan aan de verleiding in het kader van een dieet of van een 'stoppen met roken'-programma. Het besluit was dat de studenten niet echt in staat waren de reactie in te schatten die ze zouden hebben ten opzichte van de verleiding. Hoe meer de studenten ervan overtuigd waren aan de verleiding van voedsel of een sigaret te kunnen weerstaan, des te meer ze bezweken voor de verleiding. Studenten die beweerden weinig zelfcontrole te hebben, weerstonden daarentegen veel beter aan de verleiding.

Vermijd ontzeggingen als u wilt weerstaan aan de verleiding

Volgens specialisten, is ervan overtuigd zijn dat men niet zal of niet mag bezwijken, de beste manier om zijn dieet te zien mislukken. Een dergelijke houding versterkt de verleiding, alsook de frustratie omdat men zich iets lekkers moet ontzeggen. Men gaat zich concentreren op wat verboden is, men denkt haast aan niets anders meer… en uiteindelijk bezwijkt men voor de verleiding. Het beste wat u kunt doen, is u niets helemaal ontzeggen, u af en toe een pleziertje gunnen en genieten van dat pleziertje. Na een tijdje, gaat u die momenten beter kunnen beheersen en dus minder eten.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 31/08/2009

Bronnen: Psychological Science

Vindt u het artikel interessant?