• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

'Die vervelende warmte werkt op mijn eetlust'...

'Die vervelende warmte werkt op mijn eetlust'...

Als het zeer warm is, hebben we minder eetlust.

Da's ook normaal. Er treedt dan immers een verfijnd mechanisme in werking waardoor ons lichaam zich beter kan aanpassen aan hoge temperaturen.

Luister in dat geval naar uw lichaam: eet minder en drink meer water.

Ons organisme is goed gemaakt

Ons lichaam beschikt over vernuftige mechanismen om onze lichaamstemperatuur tussen 36,1 en 37,8°C te houden, los van de buitentemperatuur. Het regelt zijn eigen interne warmteproductie en warmteverlies.

De spijsvertering is een belangrijke warmtebron

Zodra we voedsel innemen, komt er een mechanisme op gang waarbij de spijsvertering veel warmte opwekt die pas na 12 à 18 uur verdwijnt. Dit thermische effect hangt af van de hoeveelheid en het type voedsel. Van de drie belangrijkste voedingsstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten) produceren eiwitten de meeste warmte.

Dat verklaart meteen waarom we bij heet weer meestal minder trek hebben in vlees, vis en kaas.

zenuwstelsel (eten stimuleert de zintuigen) en van de lever.

Het warmtepercentage ligt hier lager (7 tot 13 %), maar neemt proportioneel toe met de hoeveelheid ingenomen voedsel. Hoe meer eten u in één keer naar binnen werkt, hoe warmer u het dreigt te krijgen!

Artikel gepubliceerd door op 17/08/2004

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten