• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Raadplegingen (4736)
 • Commentaren (0)

Diabetische neuropathie uitgelegd op video

Duur: 
2,20 minuten

Vous devez installer le plugin flash et activer le javascript pour visualiser ce contenu

Het menselijk zenuwstelsel bestaat uit een enorm netwerk van speciaal weefsel. Het omvat de hersenen, het ruggenmerg en zenuwen die in verbinding staan met alle organen van het lichaam de bewegings- en gevoelsfuncties regelen. Het zenuwstelsel stuurt alle bewegingen en zintuigreacties in het lichaam aan. Dit gebeurt door series elektrische impulsen die tussen zenuwcellen, worden uitgewisseld.

Er bestaan drie soorten zenuwcellen: autonome, sensorische en motorische zenuwcellen. Het autonome zenuwstelsel regelt onbewust uitgevoerde activiteiten, zoals de hartslag en de spijsvertering. De sensorische zenuwen geven signalen aan de hersenen door van o.a. de tastzin, temperatuur en pijn. Het motorische zenuwstelsel geeft vanuit de hersenen signalen door die spieren prikkelen tot beweging.

Diabetes of suikerziekte gaat gepaard met een te hoog bloedglucose(suiker)gehalte in de bloedsomloop. Diabetische neuropathie is een aandoening die ontstaat wanneer het zenuwstelsel verslechtert als gevolg van verhoogde bloedsuikerwaarden. De aandoening kan ook ontstaan door fysieke beschadiging van het zenuwstelsel in combinatie met hoge bloedsuikerwaarden.

Verhoogde bloedsuikerwaarden veroorzaken vaak vernauwing van de bloedvaten die de zenuwen van bloed voorzien. Vanuit deze beschadigde bloedvaten kunnen schadelijke stoffen naar de zenuwen lekken. Ook ontvangen de zenuwen vanwege beschadigde bloedvaten onvoldoende zuurstof. De extra glucose kan een immuunaanval stimuleren op de bekleding van de axonen van de zenuwcellen. Hierdoor worden de zenuwimpulsen verzwakt of beschadigd.

De klachten bij diabetische neuropathie zijn heel verschillend en afhankelijk van de getroffen zenuwen. Symptomen zijn onder andere lage bloeddruk, stoelgangproblemen, pijn, gevoelloosheid, verlies van tastzin en onbeheerste bewegingen. De beste manier om deze aandoening te voorkomen en/of te behandelen is een gezonde levensstijl en nauwkeurige controle van de bloedsuikerwaarden.

Iemand met diabetes kan de kans op neuropathie verkleinen door zijn/haar gewicht in de gaten te houden, meer te bewegen, te stoppen met roken en, nog belangrijker, zorg te dragen voor normale bloedsuikerwaarden.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Vindt u deze video interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming

Uw interactief gedeelte over Ziekten

Neem deel aan de meest recente discussies

 • Bij het ouder worden gaat de opbouw van het kraakbeen trager dan de afbraak.Dit komt door het ...

  Par vink 07/05/2012 - 09h01

  12
  antwoorden
  6929 raadplegingen
 • IK HEB REEDS 10 J DIE ZIEKTE 3 JAAR WEER GEWERKT MAAR NU KAN HET NIET MEER VEEL PIJN STA WEER OP ...

  Par kenzie 01/03/2012 - 15h37

  79
  antwoorden
  10744 raadplegingen
 • Mijn mama is gestorven aan borstkanker, heb ik daar nu een verhoogd risico op, om ook borstkanker te...

  Par Lisa 23/05/2012 - 21h48

  6
  antwoorden
  1682 raadplegingen
 • Op 18 februari 2012 overleedt mijn mama ten gevolge van pancreaskanker met uitzaaïng naar lever en ...

  Par ibizagirl 05/03/2012 - 17h13

  4
  antwoorden
  4717 raadplegingen
 • Vanaf 40 jaar hebt u 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Omdat nog te weinig Belgen...

  Par WeekVanHetHartritme 19/05/2011 - 04h35

  5
  antwoorden
  2797 raadplegingen