• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  9 mening
 • Getuigenissen (0)

Diabetes: wanneer moet u een glucosemeter gebruiken (zelfmeting)?

Diabetes: wanneer moet u een glucosemeter gebruiken (zelfmeting)?

Het streefdoel van diabetici is om hun bloedsuikerspiegel op een normaal peil te houden. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan op termijn namelijk complicaties veroorzaken (cardiovasculaire aandoeningen, perifere zenuwaandoeningen, nierfalen, retinopathie, superinfecties).

Waartoe dient het zelf meten en wanneer moet u een glucosemeter gebruiken?

Wat is diabetes precies

Een normale bloedsuikerspiegel bedraagt op de nuchtere maag minder dan 1,10 g/l. Als de waarden bij twee opeenvolgende bloedafnames hoger zijn dan 1,26 g/l, of als ze op elk willekeurig moment van de dag hoger zijn dan 2 g/l, spreekt men van diabetes

Diabetes is een te hoog suikergehalte in ons bloed (bloedsuikerspiegel of glycemie).

Bij type 1-diabetes (of insulineafhankelijke diabetes), een aandoening die al in de kindertijd opduikt, zijn de cellen van de pancreas of alvleesklier die instaan voor de productie van insuline vernietigd. Dan is een dagelijkse behandeling met injecties van insuline nodig.

Bij type 2-diabetes vervult de alvleesklier haar rol niet zoals het hoort. Ofwel produceert ze niet genoeg insuline, ofwel produceert ze slechte insuline die dan leidt tot zogenaamde insulineresistentie.

Resultaat: zowel bij type 1- als bij type 2-diabeteszal de bloedsuikerspiegel te hoog blijven als er geen aangepaste behandeling volgt.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. De aandoening treft vaak oudere mensen en breidt zich almaar meer uit, vooral door de toename van obesitas. Dat, samen met te weinig beweging, is een van de belangrijkste bevorderende factoren voor diabetes.

Type 2-diabetes wordt behandeld met orale geneesmiddelen tegen diabetes of met insuline.

 

Diabetes die niet onder controle is, leidt tot complicaties op korte en lange termijn

Van de 450 tot 500.000 diabetici in België zou naar schatting de helft dat niet eens weten (1). De ziekte evolueert namelijk jarenlang sluipend voor er complicaties optreden.

Opsporing van diabetes is dus van cruciaal belang, want een verhoogde bloedsuikerspiegel (diabetes die niet onder controle is) kan op lange termijn complicaties veroorzaken zoals hart- en vaataandoeningen, retinopathie, zenuwaandoeningen, nierproblemen, problemen met de voeten enz.

Er bestaan nog andere complicaties van diabetes. Die treden op korte termijn op:

 • Hypoglykemie (plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel: misselijkheid, felle en plotselinge vermoeidheid, zweten, rillen, visuele problemen, neurologische problemen enz.).
 • Acidocetose (groot tekort aan insuline: misselijkheid, braken, abnormaal snelle ademhaling enz.).

Artikel gepubliceerd door op 11/12/2012

Bronnen: Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (Ansm), http://ansm.sante.fr. Association Française des Diabétiques: www.afd.asso.fr.
(1): Belgische Cardiologische Liga

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten