Diabetes van het type 2: voorzichtig met rijst!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/03/2012 - 12h04
-A +A

PUB

Waarom is er een verband tussen witte rijst en diabetes van het type 2?

De experts hebben er ook een verklaring voor: zoals veel zetmeelhoudende producten doet witte rijst het suikergehalte in ons bloed snel stijgen. En een voeding die de bloedsuikerspiegel verhoogt, is helaas een van de oorzaken van diabetes van het type 2.

Witte rijst is trouwens een sterk geraffineerde graansoort die bijna geen vezels meer bevat. En vezels beschermen ons net tegen diabetes.

 $$Is witte rijst slecht voor de gezondheid? En wat te denken van andere geraffineerde granen?

U ziet het dus, witte rijst is niet echt goed voor mensen met een verhoogd risico de diabetes. Maar rijst is natuurlijk niet de enige boosdoener. Heel wat van onze dagelijkse producten hebben dezelfde eigenschappen,  te beginnen met wit brood en deegwaren.

De boodschap van de auteurs van de studie is dan ook niet dat witte rijst slecht voor u is. Enkele porties per week kunnen geen kwaad, voor niemand. Zorg gewoon voor een gevarieerde voeding met veel plantaardige vezels. Dat is van cruciaal belang om diabetes van het type 2 te voorkomen.

Misschien kunt u voortaan als bijgerecht bij uw groenten volle rijst nemen. De bereiding is niet moeilijker, de textuur verschilt lichtjes en u krijgt er kostbare voedingsstoffen mee binnen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/03/2012 - 12h04

Hu, Emily A., BMJ 2012;344:e1454

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB