PUBLICITÉ

Diabetes type 2: de nefaste rol van roken

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 21/11/2016 - 11h38
-A +A

Het is te weinig bekend, maar roken is een risicofactor voor diabetes type 2. Zo lopen rokers maar liefst 30 tot 40% meer kans om diabetes type 2 te krijgen. Maar het goede nieuws is dat dat extra risico weer verdwijnt na het stoppen met roken! 

PUB

Diabetes en roken: dezelfde strijd

Roken is in de westerse landen de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte. Een zware balans, en dan tellen we nog niet eens de vele aandoeningen mee die door roken worden bevorderd. Denk maar aan kanker, hart- en vaataandoeningen, osteoporose, en die andere aandoening die vaak wordt vergeten: het risico op diabetes type 2. Rokers lopen maar liefst 37%  meer kans om diabetes te ontwikkelen dan niet-rokers*. De hoogte van het risico hangt af van het aantal gerookte sigaretten per dag. Hoe meer iemand rookt, hoe sterker het risico op diabetes toeneemt.

Dr. Ivan Berlin, farmacoloog (CHU Pitié-Salpêtrière, Université Paris 6 INSERM U1178) en erevoorzitter van de ‘Société française de tabacologie’: “Roken verhoogt het risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom en van diabetes type 2. Het gaat ook gepaard met een verhoogde toename van abdominaal vetweefsel (buikvet) en insulineresistentie. Het geregistreerde aantal gevallen van diabetes ligt bij rokers meer dan twee keer hoger dan bij niet-rokers”.

Diabetes en roken: een dubbele last

Dan maar stoppen met die sigaret? Het is het meer dan waard! De lijst van risico’s die een diabeteslijder die rookt loopt, is bijzonder lang, met bovenaan een significante stijging van de sterftekans: + 58% sterfte alle oorzaken bijeengenomen, + 48% risico op hartziektes (van de hartslagaders) en + 44% risico op cerebrovasculaire accidenten.

Ook het aantal mensen met een slecht gecontroleerde diabetes (als de HbA1c-waarden die het glucosepeil in het bloed over een periode van drie maanden weergeven > 6,5%) ligt hoger. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde microalbuminurie (voorkomen van kleine hoeveelheden eiwit in de urine, wat wijst op een slechte nierfunctie). Ook die ligt bij rokers met diabetes (type 1 of type 2) dus hoger dan bij diabetici die niet roken. Roken kan bovendien het risico op ernstige hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) en depressieve stemmingen vergroten.

Dr. Berlin: “Er zijn evenveel rokers bij de diabetici als bij de mensen die geen diabetes hebben. Beide groepen vrezen voor gewichtstoename als ze stoppen met roken, maar die angst leeft onder de diabetici waarschijnlijk nog meer”.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 21/11/2016 - 11h38

Naar aanleiding van een interview met dr. Ivan Berlin, Service de Pharmacologie, CHU Pitié-Salpêtrière, Université Paris 6 - INSERM U1178 en erevoorzitter van de Société française de tabacologie

*Surgeon General Report 2014 Nagrebetsky A et al. BMJ open 2014 ; 4 :e004107

http://www.santepubliquefrance.fr/Actualites/Lancement-de-l-operation-Moi-s-sans-roken-une-nouvelle-strategie-pour-Sante-publique-France

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ