• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Getuigenissen (0)

Diabetes: twee heel verschillende types

Diabetes: twee heel verschillende types

Er bestaat niet één uniform type van diabetes.

Diabetes type 1 en type 2 zijn twee heel verschillende ziektes. Meer inzicht in deze aandoeningen kan ons helpen om ze te bestrijden.

Diabetes type 1 en 2: gelijkenissen en verschillen

De twee types van diabetes hebben natuurlijk een aantal dingen gemeen. Het basisprobleem is hetzelfde: het lichaam slaagt er niet meer in om de bloedsuikerspiegel - dat is de hoeveelheid suiker in het bloed - te regelen. De suiker die we via onze voeding binnenkrijgen blijft na de vertering normaal niet in ons bloed, maar wordt opgenomen door de cellen – suiker is de brandstof van de cellen -  of in de lever opgeslagen. Bij diabetes is dat systeem compleet ontregeld.

De oorzaak van de ontregelde bloedsuikerspiegel bij diabetes ligt bij de insuline. Die kan haar rol namelijk niet meer vervullen. Insuline is een stof die in de alvleesklier wordt aangemaakt en die ervoor zorgt dat de suiker wordt opgenomen in de cellen of in de lever wordt opgeslagen. En hier wordt ook het onderscheid duidelijk tussen diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes type 1 en type 2 zijn heel verschillende ziektes

Diabetes type 2 komt veel vaker voor dan type 1. Zo’n 90 % van de diabetesgevallen in België zijn van het type 2.

 • Bij diabetes type 1 lijdt de patiënt aan een auto-immuunziekte. De cellen die normaal de insuline aanmaken, worden door het afweersysteem aangevallen en vernietigd. Ze kunnen hun rol dus niet vervullen, waardoor het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer op peil kan houden.
 • Bij diabetes type 2 wordt de insuline wel aangemaakt zoals het hoort, maar reageren de cellen niet op de aanwezige insuline en wordt de suiker dus niet meer door de cellen opgenomen. De suiker blijft in het bloed en de bloedsuikerspiegel blijft bijgevolg hoog. Het mechanisme dat diabetes type 2 uitlokt, is nog altijd niet helemaal doorgrond. Vaststaat dat er een verband is met overgewicht, want 80 % van de diabetici is obees.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/12/2014
Origineel artikel geschreven door op 30/10/2014

Vindt u het artikel interessant?