Diabetes: screening laat te wensen over

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2017 - 17h10
-A +A

Af en toe wat bloed laten nemen om ons risico op diabetes te controleren: het is belangrijk om goede keuzes voor onze gezondheid te kunnen maken. Maar volgens een recente studie is deze aanpak toch geen wondermiddel.

PUB

De tests zijn niet perfect

Er zijn twee manieren om diabetes via een bloedtest op te sporen: de zogenaamde nuchtere bloedglucose (bepalen van de bloedsuikerwaarden als we nuchter zijn) en het HbA1C of geglyceerd hemoglobine (het gemiddelde van de bloedsuikerwaarden van de laatste weken).

Na deze tests kan de arts dan stappen zetten om de mensen die risicopersonen voor diabetes blijken te zijn aan te moedigen hun leefstijl aan te passen. Die maatregelen leveren relatief goede resultaten op: op langere termijn doen ze het risico op diabetes met ongeveer 20 % dalen.

Alleen blijken de tests nu niet betrouwbaar genoeg te zijn om mensen op te sporen die echt risico op diabetes lopen. Vooral de meting van het HbA1C-gehalte blijkt te haperen: 47 % van de mensen bij wie de test abnormale waarden opleverde, hadden in werkelijkheid geen andere verstoring van de bloedsuikerspiegel. Ook de nuchtere bloedglucose is bij lange na nog niet perfect, al werkt deze test wel beter. Het gevolg is wel dat sommige mensen mogelijk ten onrechte gerustgesteld worden, terwijl andere onnodig de diagnose van diabetes voorgeschoteld krijgen.

Geen makkelijke oplossing voor ziektes die verband houden met overgewicht

De conclusie is dan ook duidelijk: screening en preventie zijn allicht niet de belangrijkste oplossing om het aantal mensen met diabetes significant naar omlaag te halen. Dat kunnen we natuurlijk betreuren, maar echt verrassend is het niet. Als er een eenvoudige oplossing voor overgewicht en de gevolgen ervan bestond, was die allang gevonden. Er rest ons dus niets anders dan te proberen werk te maken van de echte oplossingen voor overgewicht en dat is een iets complexer verhaal: een gezondere houding ontwikkelen tot voedsel en onze aanvechtingen om te eten, regelmatiger bewegen, en daar ook plezier in vinden. We moeten met andere woorden een relatie met ons lichaam opbouwen die gebaseerd is op aandacht en respect. Dat wensen we u toe voor 2017.

 

Bron: http://linkis.com/www.bmj.com/content/PtVf5

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2017 - 17h10
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels