Diabetes: overdracht van moeder op kind

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00
-A +A

Baby's van vrouwen met diabetes zouden zelf meer risico lopen op diabetes. De antistoffen tegen de insulineproducerende pancreascellen in het bloed van de moeder zouden op het kind kunnen worden overgedragen en zouden de insulinecellen van het kind kunnen vernietigen.

PUB

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij de insulineproducerende pancreascellen worden vernietigd. Het lichaam ontwikkelt immuniteit tegen zijn eigen cellen en vernietigt ze alsof het zou gaan om een vreemd voorwerp. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de lichaamscellen de suiker in het bloed kunnen opnemen en die suiker gebruiken als energiebron. Zonder insuline blijft de suiker in het bloed achter.

Antistoffen voorspellen het optreden van de ziekte bij de moeder...

Bij personen met prediabetes vindt men antistoffen tegen de insulineproducerende cellen. Dergelijke antistoffen hebben een voorspellende waarde wat de ontwikkeling van type 1 diabetes betreft. Bij zwangere vrouwen kan men zich afvragen of de antistoffen van de moeder geen risico inhouden voor het ongeboren kind: de antistoffen gaan immers doorheen de placenta.

... en verhogen het risico op diabetes bij het kind

De insulineproducerende cellen van de pancreas worden vernietigd door de T-lymfocyten (een type witte bloedcellen die in het bloed en in weefsels circuleren). De vernietiging van de insulinecellen zou niet rechtstreeks te wijten zijn aan de antistoffen zelf. Maar volgens een studie bij muizen verhoogt de aanwezigheid van dergelijke antistoffen in het bloed van het moederdier tijdens de zwangerschap het risico op het optreden van diabetes bij de jongen. Hoe die ogenschijnlijke tegenstrijdigheid verklaren? De onderzoekers denken dat de antistoffen de vernietiging van de pancreascellen in de hand werken.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00 Greeley S.A.W. et coll., Nature Medicine; Vol. 8, N°4
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Diabetes: twee heel verschillende types Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h32

Er bestaat niet één uniform type van diabetes . Diabetes type 1 en type 2 zijn twee heel verschillende ziektes. Meer inzicht in deze aandoeningen kan ons helpen om ze te bestrijden.

Diabetes type 2: loop ik risico op diabetes? Gepubliceerd op 18/06/2012 - 16h20

Loopt u risico op diabetes ? Om het te weten, kunt u de lijst met risicofactoren overlopen. Daarna kunt u er met uw arts over spreken en eventueel opteren voor een screeningtest. Dat kan altijd nuttig zijn. De test, die bestaat uit een eenvoudige blo...

Belgen weten niet genoeg over diabetes! Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Het is een van de meest voorkomende aandoeningen van onze moderne samenleving. De oorzaak is onze zittende levenswijze en een te vette voeding. En toch weten we er bitter weinig over. Dat blijkt nog maar eens uit een recente studie.

De strijd tegen diabetes: Manneke Pis doet mee! Geüpdatet op 12/11/2008 - 00h00

Het aantal patiënten met diabetes neemt elke dag toe. Deze evolutie is bijzonder gevaarlijk, temeer omdat de eerste tekenen van de ziekte vaak niet opvallen. De aandoening wordt in heel wat gevallen laattijdig gediagnosticeerd, zeker in minder ontwik...

Meer artikels