PUBLICITÉ

Diabetes mellitus bij honden en katten

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 07/09/2004 - 00h00
-A +A

U stelt vast dat uw hond of kat meer drinkt en urineert dan voordien? Dat hij ondanks zijn verhoogde eetlust vermagert? Dan heeft uw trouwe viervoeter misschien wel suikerziekte of diabetes mellitus...

PUB

Diabetes mellitus kan alle honden en katten treffen, maar komt het vaakst voor na 7 jaar bij katten en na 9 jaar bij honden. En er bestaan bovendien gepredisponeerde rassen, zoals poedels, labradors, mopshonden, dwergschnautzers en poolhonden.

Wat is diabetes?

Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt door de pancreas en noodzakelijk is voor de glucoseopname door het lichaam. Glucose heeft immers insuline nodig om binnen te raken in de cellen en het dier de nodige energie te bezorgen. Wanneer de pancreas echter niet langer insuline produceert, hoopt de glucose zich op in het bloed, waardoor het glucosegehalte abnormaal hoog wordt. Bij sommige zwaarlijvige katten wordt diabetes mellitus trouwens niet veroorzaakt door een gebrek aan insuline, maar door de verminderde insulinegevoeligheid van het organisme. In dat geval moet de zwaarlijvigheid behandeld worden om de symptomen te doen verdwijnen.

De symptomen

Eén van de alarmsignalen is het feit dat uw dier veel drinkt en meer urineert dan normaal. Bij een gezond dier filteren en zuiveren de nieren immers het bloed. Ze elimineren het afval en houden de elementen die nuttig zijn voor het lichaam, zoals glucose, vast. Als er zich echter te veel glucose ophoopt in het bloed, kunnen de nieren die niet meer vasthouden, waardoor de glucose in de urine terechtkomt. Helaas heeft glucose de neiging om water mee te sleuren in zijn "vlucht". Om dat abnormale waterverlies te compenseren, moet het dier meer drinken. Door die vicieuze cirkel kan het wel eens gebeuren dat uw dier een plasje doet in uw huis. Een ander waarschuwingssignaal voor diabetes is het feit dat uw dier vermagert, ondanks zijn grote eetlust. Het hongergevoel wordt afgeremd als de glucose binnenraakt in de cellen van een deel van de hersenen, de hypothalamus. De sleutel om toegang te krijgen tot die cellen, is echter insuline! Als uw dier diabetes heeft, raakt de glucose niet meer binnen in de hypothalamus en vervult ze niet langer haar rol als verzadigingssignaal. Daardoor heeft uw hond of kat altijd honger en eet het dier meer dan gewoonlijk. Aangezien het organisme de glucose niet langer correct opneemt, gaat het op zoek naar een andere energiebron: vetten en eiwitten. Doordat het dier zijn reserves aanspreekt, vermagert het, ook al heeft het meer eetlust!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 07/09/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ