Diabetes loopt op eieren...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 09/03/2009 - 00h00
-A +A

Volgens studies van Amerikaanse cohorten zou er een verband bestaan tussen de consumptie van eieren en het risico op diabetes type 2. Het effect zou afhankelijk zijn van de geconsumeerde hoeveelheid: hoe meer eieren men eet, hoe groter het risico op diabetes. Met andere woorden, leg niet al uw eieren in... dezelfde week.

PUB

Een ei heeft positieve eigenschappen voor de gezondheid


Een ei heeft meer dan één eigenschap. Het levert slechts 85 tot 90 kcal, zorgt voor een niet te verwaarlozen aanvoer van eiwitten van zeer goede kwaliteit en van goede enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die hoofdzakelijk in het eigeel zitten. Een ei voert ook ijzer aan, alsook vitaminen van groep B, vitaminen A, D, E en K, en ook carotenoïden, waardevolle antioxidanten.
De achillespees van een ei is en blijft echter het cholesterolgehalte: weinig voedingsmiddelen bevatten meer cholesterol dan eieren. Verschillende onderzoeken hebben nochtans aangetoond dat de dagelijkse consumptie van één ei geen impact heeft op het cholesterolgehalte in het bloed en dat er ook geen verhoogd risico bestaat op cardiovasculaire ziekten bij mensen die in goede gezondheid verkeren. De consumptie van eieren moet echter goed in het oog gehouden worden bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte.

Eieren: van cholesterol tot diabetes


De voorbije jaren hebben niet het hart en de bloedvaten, maar eerder het suikergehalte in het bloed en diabetes de wetenschappers verontrust. Hoewel verschillende eerdere studies het verband bestudeerd hebben tussen de consumptie van cholesterol en eieren enerzijds en de glykemie in nuchtere toestand anderzijds, heeft geen enkel onderzoek het verband bestudeerd tussen de consumptie van eieren en diabetes type 2.
Amerikaanse onderzoekers hebben onlangs een studie gepubliceerd die dat verband wel onder de loep nam. Ze baseerden zich daarvoor op de gegevens van twee grote Amerikaanse cohorten: de Physicians' Health Study I (20.703 mannen) en de Women's Health Study (36.295 vrouwen).
Tijdens beide onderzoeken (20 jaar bij de mannen en 11,7 jaar bij de vrouwen), werden 1921 gevallen van diabetes type 2 gediagnosticeerd bij de mannen en 2112 bij de vrouwen.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 09/03/2009 - 00h00 Djoussé L, Gaziano JM, Buring JE, Lee IM. Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women. Diabetes Care, februari 2009
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wie mag er eieren eten en wie niet? Geüpdatet op 03/05/2010 - 00h00

Je hoort nog altijd heel vaak dat mensen met te veel cholesterol weinig eieren mogen eten. Welnu, dat klopt niet. Allereerst geldt die regel alleen voor diabetespatiënten. Bovendien hebben nieuwe studies aangetoond dat eieren bij het ontbijt de total...

Bieden koffie en thee bescherming tegen diabetes? Geüpdatet op 04/11/2008 - 00h00

Koffie en thee zijn naast water wereldwijd de meest gedronken drankjes. Ja, ze bevatten cafeïne, wat de drankjes wel eens verweten wordt, maar recent onderzoek wijst op de gunstige effecten van thee en koffie op het optreden van diabetes.

Diabetes: suiker vrijgepleit? Gepubliceerd op 24/11/2014 - 16h33

Houdt suikerziekte wel degelijk verband met overmatig suikerverbruik? Voor velen ligt die link voor de hand. Toch is de publieksvijand nummer één niet noodzakelijk de vijand die we denken...

Meer artikels