• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Diabetes: laat u controleren!

Diabetes: laat u controleren!

Diabetes is een veel voorkomende ziekte die zich almaar meer verspreidt. Wereldwijd kampen miljoenen mensen ermee. In België gaat het om honderdduizenden mensen. Weet u wel zeker dat u niet een van hen bent?

Diabetes type 2 is vaak onder-gediagnosticeerd

Diabetes type 1 veroorzaakt sterke dalingen van de bloedsuikerspiegel die heel makkelijk te herkennen zijn en wordt dan ook altijd gediagnosticeerd. Dat is niet het geval met diabetes van het type 2. Dit type veroorzaakt een geleidelijke stijging van de glykemie of bloedsuikerspiegel. De aandoening kan zelfs jaren aanwezig zijn zonder dat ze symptomen veroorzaakt. Alleen een bloedtest kan het verstoorde evenwicht opsporen.

In België kampt 5,3% van de bevolking met diabetes (type 1, ongeacht de verschillen). Maar geschat wordt dat 1% van de bevolking een niet opgespoorde diabetes heeft, die dus ook niet behandeld wordt. In ons land zou het om ongeveer 112.000 mensen gaan. Gemiddeld wordt diabetes vijf jaar na aanvang ervan ontdekt.

Diabetes: behandelen om complicaties te vermijden

Het probleem is dat diabetes sluipend onomkeerbare schade in het lichaam aanricht, en dat zonder dat de patiënt klachten heeft. Wie vijf jaar diabetes heeft en er niet voor behandeld wordt, gooit dus vijf jaar weg om de mogelijke complicaties van de ziekte te voorkomen. En die zijn heel zwaar: diabetici lopen twee tot vier keer meer kans op hart- en vaataandoeningen dan de rest van de bevolking. Diabetes is ook de belangrijkste oorzaak van blindheid in de westerse landen. Het is dus van cruciaal belang dat we regelmatig onze bloedsuikerspiegel laten controleren om diabetes op te sporen.

Artikel gepubliceerd door op 27/01/2016

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten