Diabetes is een ernstige ziekte: laat regelmatig uw bloedsuikerspiegel meten!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 10/06/2015 - 15h07
-A +A

Vandaag hebben naar schatting 300.000 Belgen diabetes zonder het te weten. En toch kan een doeltreffende opsporing de ziekte beter onder controle houden en dus het risico op complicaties sterk doen dalen. Belangrijk, want die complicaties verminderen de levenskwaliteit en zelfs de levensverwachting van de patiënt.

PUB

300.000 diabetespatiënten weten niet dat ze ziek zijn!

Meting van de bloedsuikerspiegel (glykemie) is een uiterst eenvoudig onderzoek om diabetes op te sporen: één keer bloed prikken in nuchtere toestand volstaat. En dat terwijl dit onderzoek 300.000 Belgen met diabetes zou kunnen diagnosticeren die niet beseffen dat ze de ziekte hebben en dus meer complicatierisico’s lopen dan patiënten die zich laten behandelen. Laat dus regelmatig uw bloedsuikerspiegel meten!

Laat uw risicofactoren voor diabetes nagaan

De belangrijkste risicofactor is leeftijd, gevolgd door familiale antecedenten (voorgeschiedenis), overgewicht of zwaarlijvigheid (obesitas) en sedentariteit (gebrek aan lichaamsbeweging). Bij de minste twijfel en indien u verschillende risicofactoren vertoont, moet u met uw arts overleggen of er een glykemietest nodig is. Doel: diabetes opsporen, kwestie van de ziekte zo snel mogelijk te kunnen behandelen en op die manier complicaties te vermijden. Want die ontstaan meestal geruisloos, zonder enig alarmsignaal.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 10/06/2015 - 15h07

Fédération française des diabétiques (FFD), http://www.contrelediabete.fr/la-campagne.html, juin 2015.Association Belge du Diabète.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Belgen weten niet genoeg over diabetes! Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Het is een van de meest voorkomende aandoeningen van onze moderne samenleving. De oorzaak is onze zittende levenswijze en een te vette voeding. En toch weten we er bitter weinig over. Dat blijkt nog maar eens uit een recente studie.

Diabetes: laat u controleren! Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Diabetes is een veel voorkomende ziekte die zich almaar meer verspreidt. Wereldwijd kampen miljoenen mensen ermee. In België gaat het om honderdduizenden mensen. Weet u wel zeker dat u niet een van hen bent?

Diabetes type 2: loop ik risico op diabetes? Gepubliceerd op 18/06/2012 - 16h20

Loopt u risico op diabetes ? Om het te weten, kunt u de lijst met risicofactoren overlopen. Daarna kunt u er met uw arts over spreken en eventueel opteren voor een screeningtest. Dat kan altijd nuttig zijn. De test, die bestaat uit een eenvoudige blo...

Meer artikels