Diabetes: hoe steunt u een familielid met diabetes?

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 10h35
-A +A

PUB

Moedig de diabetespatiënt aan om zijn sociale leven voort te zetten

Om zich goed in zijn vel te voelen, moet een diabetespatiënt – net zoals iedereen – zijn sociale leven voluit kunnen beleven … Maar uit angst om zijn omgeving tot last te zijn, zal hij voor anderen soms verzwijgen dat hij diabetes heeft. Als familielid kunt u hem zeker helpen om die relaties te vergemakkelijken. Een voorbeeld? “Als u uitgenodigd bent voor een etentje bij vrienden, neem de uitnodiging dan zeker aan, maar geef uw vrienden vooraf de suggestie om iets anders aan te bieden dan gezoete dranken en neem zelf een minder gezoet dessert mee voor het hele gezelschap. Op die manier is er tijdens de maaltijd geen enkel verschil te merken.”

 

Steun bij diabetes: stimuleren zonder te verstikken

Sommige familieleden nemen uit liefde of uit angst de (slechte) rol van politieagent aan. Ze hebben de neiging om de diabetespatiënt te controleren en bijvoorbeeld bij te houden hoeveel koolhydraten hij eet, of ze verbieden hem bepaalde activiteiten, enz. “Als men daarin te ver gaat, ontneemt men de patiënt niet alleen iedere verantwoordelijkheid, men beklemtoont ook nog eens het verschil!” Wat de juiste afstand is die u moet aannemen, hangt natuurlijk af van de leeftijd van de patiënt. Bij kinderen met diabetes staan de ouders uiteraard als eersten in voor de behandeling van de aandoening. Maar algemeen komt het er op aan een gulden middenweg te vinden om de patiënt te steunen zonder dominant te zijn. “Er gewoon zijn voor de patiënt en aandacht voor hem hebben, en hem tegelijk je volste vertrouwen schenken.”

 

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 10h35

Met dank aan Vinciane Collard, verpleegkundige en diabeteseducator in de ‘Maisons du Diabète’ van de provincie Luxemburg.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB