• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Diabetes en zwaarlijvigheid: afslanken is de boodschap!

Diabetes en zwaarlijvigheid: afslanken is de boodschap!

Diabetes en zwaarlijvigheid (obesitas) nemen op wereldvlak epidemische proporties aan.

Er bestaat een duidelijk verband tussen beide chronische aandoeningen.

Diabetes: doodsoorzaak nr. 1 

Volgens de IDF (International Diabetes Federation) lijden vandaag 366 miljoen mensen aan diabetes, ongeveer 8,5% van de volwassen wereldbevolking, en hebben nog eens 344 miljoen mensen (8,2 %) "prediabetes", d.w.z. een verminderde glucosetolerantie.

En de vooruitzichten zijn niet bepaald optimistisch! Experts verwachten namelijk dat er in 2030 550 miljoen diabetespatiënten en 500 prediabetici zullen zijn, waarvan er 70 % op termijn de ziekte zullen krijgen, ondanks de mogelijkheid om de ontwikkeling ervan te verhinderen.

Deze onrustwekkende evolutie gaat gepaard met een alarmerende stijging van het aantal zwaarlijvige mensen en mensen met overgewicht. Vandaag sterven er op wereldvlak meer mensen aan overgewicht en bijgaande aandoeningen dan aan aids.

Volgens Amerikaanse wetenschappers zou obesitas binnenkort zelfs de belangrijkste doodsoorzaak worden en daarmee tabak verdringen.

BMI: nauwlettend in de gaten houden!

Het nauwe verband tussen zwaarlijvigheid en type 2-diabetes is bekend en wordt al geruime tijd bestudeerd. Ongeveer 90 % van alle diabetici heeft type 2-diabetes of niet-insulineafhankelijke diabetes, ook wel vetdiabetes of maturiteitsdiabetes genoemd (de ziekte komt meestal voor na de 40).

Het aantal gevallen van type 2-diabetes stijgt met evenredig de BMI (Body Mass Index), een internationaal erkende parameter om de ernst van het overgewicht te evalueren.

Zo heeft in de Verenigde Staten twee derde van de volwassen diabetici een BMI van meer dan 27. Nog belangrijker is dat het diabetesrisico stijgt met de graad van overgewicht.

Zo lopen vrouwen met een BMI boven de 30 (obesitas) acht keer meer risico om type 2-diabetes te krijgen dan vrouwen met een normale BMI (onder de 22) en vrouwen met een BMI boven de 30 zelfs veertig keer meer.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 25/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 09/11/2004

Bronnen: International Diabetes Federation

Vindt u het artikel interessant?