• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Diabetes en werk

Diabetes en werk

Diabetespatiënten mogen om het even welk beroep uitoefenen, mits enkele kleine aanpassingen op het werk en voldoende begrip van hun collega's. Uiteraard is ook een goede zelfkennis noodzakelijk, zodat ze hun reacties en behoeften goed inschatten en hun limieten niet overschrijden.

Hun ziekte hoeft immers geen negatieve invloed te hebben op de kwantiteit en de kwaliteit van hun werk.

Diabetes: goede levenshygiëne op het werk

Naast een goede therapietrouw is ook een zekere "gezondheidsdiscipline" op het werk noodzakelijk om zich volop te kunnen ontplooien in zijn werkomgeving.
Zo moeten diabeten regelmatig iets eten en genoeg drinken, en op een discrete, rustige plek hun bloedsuikerspiegel kunnen controleren en zo nodig zichzelf insuline-injecties toedienen.

 

Diabetes: praat erover met uw collega's

Verder moeten ze hun collega's op de hoogte brengen van hun ziekte en van de nodige maatregelen in geval van problemen, zoals bewustzijnsstoornissen of -verlies. Op die manier kan een diabeet hulp krijgen van zijn collega's als hij zich slecht voelt, om te gaan zitten of liggen, en hem zo nodig wat gesuikerde drank te geven.

Bij bewustzijnsverlies moeten ze hem in de zogenaamde laterale veiligheidshouding plaatsen (gestrekt op de rechterzijde) en zijn ademhaling controleren. Is het probleem ernstiger, dan moeten ze een arts of zelfs de 100 bellen.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 09/11/2012
Origineel artikel geschreven door op 30/01/2007

Bronnen: "Le diabète", fiche 11, opgesteld en gepubliceerd door het AWIPH, Agence Wallonne pour l'Intégration des Personnes Handicapées.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Leven met diabetes

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten