• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Diabetes en erectiestoornissen: wat is het verband?

Diabetes en erectiestoornissen: wat is het verband?

Erectiele dysfunctie moet als een waarschuwingssignaal worden beschouwd.

Mannen met erectiestoornissen hebben namelijk een verhoogd risico op cardiovasculaire ziektes. En diabetes zelf is al een cardiovasculaire risicofactor.

Maar wist u dat erectiestoornissen ook diabetes aan het licht kunnen brengen?

Erectiele dysfunctie en diabetes

Erectiele dysfunctie is een overwegend vasculaire ziekte.

Erectiestoornissen wijzen dus vaak niet alleen op vasculaire problemen in de geslachtsorganen, ze zijn ook vroegtijdige merkers van een coronaire hartziekte.

De voornaamste link tussen erectiele dysfunctie en cardiovasculaire ziektes is een endotheeldysfunctie (het endotheel is een bedekkend laagje aan de binnenkant van het hart). Een van de risicofactoren ervan is diabetes, net zoals hypercholesterolemie (verhoogde cholesterol).

Het risico op een hartinfarct verdubbelt bij erectiestoornissen

Volgens de resultaten van een studie uit 2004 lopen mannen met erectiele dysfunctie twee keer meer kans op een hartinfarct. Dat cijfer stijgt nog met de leeftijd, wat ook logisch is. Erectiestoornissen komen immers meer voor naarmate men ouder wordt. Dat geldt ook voor het cardiovasculaire risico.

Erectiele dysfunctie en cardiovasculaire ziektes komen uiteindelijk vaak samen voor en hebben ook veel risicofactoren gemeen, zoals diabetes, cholesterol, hypertensie, roken, buikobesitas enz.

Concreet: als u last hebt van erectiele dysfunctie, praat u er beter over met uw arts. Die openhartigheid kan uw leven redden!

Maar erectiestoornissen  kunnen ook diabetes aan het licht brengen.

Artikel gepubliceerd door op 16/10/2012

Bronnen: Blumenthals W, et al., Int J Impot Res 2004 ; 16 : 350-3. Thompson IM, et al., JAMA 2005;294:2996-3002.


Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten