Diabetes en depressie

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 27/07/2004 - 00h00
-A +A

Mensen met diabetes hebben tweemaal zo veel kans om een depressie te krijgen als mensen zonder diabetes. Vooral diabetespatiënten met complicaties aan de ogen, zenuwen en hart of bloedvaten lopen een extra risico.

PUB

Chronische ziekte en depressie

Somberheid is vaak een reactie op een verlies. Wanneer iemand langdurig en ernstig geestelijk lijdt spreekt men pas van een depressie. Deze is te herkennen aan verschillende symptomen: slaapproblemen, weinig eetlust, met weinig smaak eten, en niet meer kunnen genieten van het leven.Natuurlijk komen depressies ook voor bij mensen zonder medische aandoening. Mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes, zijn er echter extra vatbaar voor. Dr. Enzlin, onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven, zocht naar verklaringen voor de verhoogde kans op een depressie bij mensen met diabetes. Hij vond er drie.

Drie verklaringen

Een eerste verklaring is dat een depressie voortkomt uit de moeilijke behandeling van diabetes, de grote verantwoordelijkheid van iemand met diabetes en de dagelijkse zorg om de ziekte" zegt dr. Enzlin. "Een tweede mogelijke reden is dat diabetes de insulineverhouding overhoop haalt. Hierdoor worden ook andere hormonale balansen verstoord, wat een depressie uitlokt." Een derde theorie is dat depressie en diabetes samen voorkomen, maar niet oorzakelijk met elkaar verbonden zijn. Welke van deze drie verklaringen de juiste is, is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen alle elementen een rol.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 27/07/2004 - 00h00 A Bemelen. Prof. F Snoeck, Dr. P Enzlin. Diabetes en depressie. Bloed & Suiker 2004;19:10-12.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Waarom depressie opsporen bij diabetici? Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Diabetes en depressie zijn twee samenhangende ziektes. Globaal gesproken zijn er meer diabetespatiënten met een depressie; omgekeerd komt er ook bij mensen met een depressie meer diabetes voor. Het is dus nodig om deze tweede, met diabetes samenhange...

Maakt diabetes je 15 jaar ouder? Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Mensen met diabetes hebben een groter risico op cardiovasculaire aandoeningen dan mensen die geen diabetes hebben. Het risico op een infarct, een vasculair, cerebrovasculair of ander accident treedt bij diabetespatiënten bovendien ongeveer vijftien j...

Leidt depressie tot kanker? Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

Meer artikels