Diabetes en depressie

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 27/07/2004 - 00h00
-A +A

PUB

Depressie herkennen

Wat ook de verklaring mag zijn, het is belangrijk dat depressie wordt herkend. Iedereen voelt zich wel eens somber of lusteloos. Er is echter pas sprake van een echte depressie wanneer er minstens gedurende twee weken sterke gevoelens van somberheid zijn. Ook concentratieproblemen, gevoelens van hopeloosheid, schuldgevoelens en soms rusteloosheid zijn tekens van een depressie. Vaak zijn deze symptomen gekoppeld aan angst voor ziekte of dood.Prof. Snoeck, medisch psycholoog te Amsterdam, stelt: "Voor iemand met diabetes zou moeten gelden: accepteer een depressie niet omdat je diabetes hebt. Deel het met je omgeving. Je lost de depressieve stemming daarmee niet op, maar geeft ze wel een plek."

Behandeling

Een depressie is behandelbaar met medicatie en gesprekstherapie, liefst bij een therapeut die de specifieke problemen van mensen met diabetes kent. Een slecht geregelde diabetes maakt de patiënt gevoeliger voor stemmingswisselingen. Vandaar dat het belangrijk is dat de arts of therapeut de diabetesspecifieke problemen aan de orde stelt.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 27/07/2004 - 00h00 A Bemelen. Prof. F Snoeck, Dr. P Enzlin. Diabetes en depressie. Bloed & Suiker 2004;19:10-12.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB