• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten

Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie, en omgekeerd.

Diabetes en depressie verhogen het risico op... depressie en diabetes

De eerste les uit dit onderzoek leert ons dat vrouwen die aan diabetes lijden hun risico om ook een depressie te ontwikkelen, zien stijgen met 29%, ook als men rekening houdt met andere risicofactoren voor depressie.

En als de diabetes zo ernstig is dat een insulinebehandeling nodig is, stijgt het risico op depressie zelfs met 53%! Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen die kampen met een depressie 17% meer risico lopen om diabetes te krijgen.

Nemen ze antidepressiva, dan stijgt hun risico op diabetes zelfs met 25%. Ook in dit geval, is rekening gehouden met andere risicofactoren zoals overgewicht of een zittend leven.

Volgens de auteurs van de studie, is het dus duidelijk dat beide ziekten elkaar beïnvloeden.

 

Diabetes en depressie: wat is het verband?

Nog steeds volgens de auteurs, zou stress het verband kunnen zijn tussen depressie en diabetes, aangezien cortisol, een van de stresshormonen, ook een rol speelt bij de manier waarop ons lichaam suiker verbruikt en de manier waarop het vetten opslaat, twee belangrijke factoren in de ontwikkeling van diabetes.

Toch hebben andere specialisten het ook over andere, minder vernieuwende verbanden tussen diabetes en depressie.

Wie aan diabetes lijdt, heeft inderdaad goede redenen om zich depressief te voelen, aangezien deze ziekte, hoewel ze tegenwoordig met succes kan behandeld worden, een chronische aandoening is die vaak een impact heeft op de levenskwaliteit.

Bovendien hebben mensen die aan depressie lijden, de neiging om minder zorg te dragen voor hun gezondheid, wat dan weer het risico op diabetes verhoogt.

Met twee zo vaak voorkomende ziekten als diabetes en depressie, is het bovendien enigszins normaal dat een zeker aantal mensen getroffen wordt door beide ziekten.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/05/2012
Origineel artikel geschreven door op 30/11/2010

Bronnen: Pan, An, Archives of Internal Medicine, november 2010

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten