Diabetes: een arme mensenziekte?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 21/11/2006 - 00h00
-A +A

Veel mensen hebben een erg beperkt beeld van diabetes. Zo wordt de sociale dimensie van de ziekte vaak over het hoofd gezien. Maar het ziet er naar uit dat diabetes meer en meer een arme mensenziekte wordt. De epidemie breidt uit en steeds meer kansarme en kwetsbare bevolkingsgroepen kampen met de ziekte. Die vaststelling geldt voor de hele wereld.

Een beperkte visie op diabetes en diabetici

In westerse landen heeft men het meerstal over de behandeling en de preventie van type 2 diabetes. In campagnes wordt bijvoorbeeld ook gewezen op de risico's voor het zicht en voor de voeten en worden mensen met diabetes aangemoedigd om waakzaam en therapietrouw te zijn. Een doorsnee diabetespatiënt wordt vaak omschreven als een oudere persoon die te weinig beweegt en die teveel weegt.

Maar men vergeet wel eens dat diabetes heel wat dodelijke slachtoffers maakt en dat in alle leeftijdscategorieën. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) komt diabetes voor bij 189 mensen en sterven er wereldwijd elke minuut zes personen door de directe en indirecte gevolgen van de ziekte.
In het westen is diabetes de belangrijkste oorzaak van blindheid en amputaties, de tweede belangrijkste oorzaak van cardiovasculaire problemen en de vierde oorzaak van ziekenhuisopnames en overlijdens.

Bovendien komt diabetes steeds vaker voor bij kansarme en kwetsbare mensen.
Ja, in die bevolkingsgroepen zitten ook oudere mensen, maar daarnaast ook zwangere vrouwen, kinderen, mensen die op een afgelegen plek wonen, mensen met een handicap, mensen die over niet veel middelen beschikken, emigranten, etnische minderheden en autochtonen..

Diabetes: de risicopersonen

Oudere mensen: boven de leeftijd van 65 jaar is het risico op diabetes tien keer hoger dan in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar. Met de veroudering van de bevolking en de toename van de levensverwachting bevinden oudere mensen met een laag inkomen en mobiliteitsproblemen zich vaak in een bijzonder kwetsbare positie.

Mensen in een economisch zwakke positie: 2,5 miljard mensen moeten overleven met minder dan 2 dollar per dag en 1 miljard mensen heeft niet meer dan 1 dollar per dag.
Bovendien schat men dat 320 miljoen van de meest arme mensen in Sub-Saharisch Afrika leven waar de toegang tot preventie en behandeling onvoldoende tot onbestaande is. Ook arme mensen die in heel rijke landen wonen, hebben een verhoogd risico op type 2 diabetes.

Oorspronkelijke bewoners: aboriginals, inuit, maori en indianen krijgen vaker diabetes dan andere bevolkingsgroepen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld heeft 40% van de Pima indianen type 2 diabetes. In Australië hebben de oorspronkelijke bewoners tot vier keer vaker diabetes dan de rest van de bevolking.

Het is belangrijk dat het publiek weet heeft van deze feiten en dat er op wereldschaal ingegrepen wordt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 21/11/2006 - 00h00 Persdossier van de Association française des diabétiques (Afd), november 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mensen met diabetes zijn vaak snurkers Gepubliceerd op 23/06/2014 - 11h10

Slaapapnoe, een verschijnsel waar heel wat snurkers aan lijden, gaat gepaard met ademhalingsonderbrekingen (van korte duur) tijdens de slaap. Het syndroom komt vaak voor, maar nog vaker bij mensen met diabetes. Waarom? Wat zijn de risico's en wat kan...

Diabetes: binnenkort een pandemie! Geüpdatet op 10/02/2002 - 00h00

Diabetes (suikerziekte) is goed op weg om echte epidemie te worden in de industrielanden. Nochtans kunnen we door een vroege opsporing en behandeling diabetische verwikkelingen, die zeer invaliderend zijn en zelfs fataal kunnen aflopen, voorkomen en...

Diabetes: laat u controleren! Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Diabetes is een veel voorkomende ziekte die zich almaar meer verspreidt. Wereldwijd kampen miljoenen mensen ermee. In België gaat het om honderdduizenden mensen. Weet u wel zeker dat u niet een van hen bent?

Diabetes: wat zijn de signalen ? Geüpdatet op 27/04/2012 - 15h10

Meer dan 500.000 Belgen hebben diabetes . Maar volgens het RIZIV weet amper één op de twee zieken dat hij diabeteslijder is. Heel wat mensen verkeren dus nog in het ongewisse over hun toestand. Hoe komt dat, en hoe kan de diagnose gesteld worden?

Meer artikels