Diabetes: doeltreffende behandelingen, maar te weinig opgevolgd…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/11/2014 - 09h52
-A +A

Vandaag is het Werelddag tegen diabetes. De organisatoren hebben dit jaar als thema het respect voor de behandelingen gekozen.

Diabetes en de behandelingen

Diabetes is een chronische ziekte die heel goed te behandelen is en waardoor de gevolgen van de ziekte heel zwaar beperkt kunnen worden. Maar er is een maar: de behandelingen zijn efficiënt, maar belastend. Patiënten moeten hun bloedsuikerspiegel meerdere keren per dag meten. Als die niet binnen de grenzen is, moeten ze berekenen welke dosis suiker of insuline ze moeten innemen.

Leren leven met diabetes gaat via de opvoeding van de patiënt

 

Diabetespatiënten moeten niet alleen geneesmiddelen nemen, maar ook hun leefgewoonten grondig aanpassen. Ze moeten met andere discipline aankweken. En dat is niet vanzelfsprekend.
De gevolgen van diabetes zijn niet min. De kostprijs wordt op 1,25 miljard euro geschat voor Europa.

De oplossing is zeker meer dialoog en communicatie tussen de patiënten, artsen en het andere verzorgend personeel enerzijds en de producenten van de behandelingen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/11/2014 - 09h52
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De strijd tegen diabetes: Manneke Pis doet mee! Geüpdatet op 12/11/2008 - 00h00

Het aantal patiënten met diabetes neemt elke dag toe. Deze evolutie is bijzonder gevaarlijk, temeer omdat de eerste tekenen van de ziekte vaak niet opvallen. De aandoening wordt in heel wat gevallen laattijdig gediagnosticeerd, zeker in minder ontwik...

Diabetes: opgelet voor de mythes Gepubliceerd op 08/10/2013 - 15h05

Diabetes komt heel vaak voor. Toch bestaan er nog altijd heel wat misvattingen over. Die moeten dringend de wereld uit, want ze beletten ons om op de juiste manier op deze ziekte te reageren. Volgens de WGO zijn er wereldwijd 347 miljoen diabetici. I...

Een paspoort voor diabetespatiënten... Geüpdatet op 14/03/2003 - 00h00

Sinds begin maart bestaat er een paspoort voor mensen met type 2 diabetes. Het paspoort dient niet om deze patiënten te inventariseren, maar wil hen toegang geven tot een groter aantal gezondheidszorgen, waarvoor ze minder moeten betalen.

Meer artikels