Diabetes: doeltreffende behandelingen, maar te weinig opgevolgd…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/11/2014 - 09h52
-A +A

Vandaag is het Werelddag tegen diabetes. De organisatoren hebben dit jaar als thema het respect voor de behandelingen gekozen.

PUB

Diabetes en de behandelingen

Diabetes is een chronische ziekte die heel goed te behandelen is en waardoor de gevolgen van de ziekte heel zwaar beperkt kunnen worden. Maar er is een maar: de behandelingen zijn efficiënt, maar belastend. Patiënten moeten hun bloedsuikerspiegel meerdere keren per dag meten. Als die niet binnen de grenzen is, moeten ze berekenen welke dosis suiker of insuline ze moeten innemen.

Leren leven met diabetes gaat via de opvoeding van de patiënt

 

Diabetespatiënten moeten niet alleen geneesmiddelen nemen, maar ook hun leefgewoonten grondig aanpassen. Ze moeten met andere discipline aankweken. En dat is niet vanzelfsprekend.
De gevolgen van diabetes zijn niet min. De kostprijs wordt op 1,25 miljard euro geschat voor Europa.

De oplossing is zeker meer dialoog en communicatie tussen de patiënten, artsen en het andere verzorgend personeel enerzijds en de producenten van de behandelingen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/11/2014 - 09h52
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De strijd tegen diabetes: Manneke Pis doet mee! Geüpdatet op 12/11/2008 - 00h00

Het aantal patiënten met diabetes neemt elke dag toe. Deze evolutie is bijzonder gevaarlijk, temeer omdat de eerste tekenen van de ziekte vaak niet opvallen. De aandoening wordt in heel wat gevallen laattijdig gediagnosticeerd, zeker in minder ontwik...

Diabetes: een arme mensenziekte? Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Veel mensen hebben een erg beperkt beeld van diabetes . Zo wordt de sociale dimensie van de ziekte vaak over het hoofd gezien. Maar het ziet er naar uit dat diabetes meer en meer een arme mensenziekte wordt. De epidemie breidt uit en steeds meer kans...

Meer artikels