• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Diabetes: de vis niet verdrinken!

Diabetes: de vis niet verdrinken! Ongeveer 3 % van de Belgen lijdt aan diabetes (1). Deze ziekte verhoogt sterk de kans op hart- en vaatziekten, tenzij u ... regelmatig vis eet.

De gezondheid van hart en bloedvaten is vaak precair bij diabetespatiënten, vooral bij diabetici type 2. Deze vorm van diabetes (de meest voorkomende) komt vooral voor bij personen met overgewicht.

Vette vis: de wonderbaarlijke visvangst

Toch kunnen ook enkele gezonde eetgewoonten complicaties vermijden. Die complicaties zijn immers een grotere bedreiging voor de diabetespatiënt dan de ziekte zelf. Zo ligt zijn "hartrisico" in de regel drie keer hoger dan bij een gezonde persoon. Uit een nieuwe studie (2) blijkt dat regelmatig vis eten - vooral dan vette vis - de kans op hart- en vaatziekten bij diabetici aanzienlijk doet dalen.

Omega 3: het fatale wapen

De auteurs van de studie onderzochten de consumptiegewoonten van 5.103 Amerikaanse vrouwen met diabetes type 2. Ze werden gedurende 16 jaar gevolgd, tussen 1980 en 1996. En wat blijkt: vrouwen die minstens één tot drie keer per maand vis aten, liepen 30 % minder kans om een hartziekte te krijgen dan vrouwen die minder dan één keer per maand vis verorberden. Stond er 2 tot 4 keer per week vis op het menu, dan liepen ze zelfs 36 % minder risico. Bij "visfanates" (minstens 5 keer per week!) bedroeg de beschermingsgraad meer dan 60 % en deed ze ook de totale mortaliteit aanzienlijk dalen (- 52 %). Vette vissoorten (tonijn, markeel, haring, zalm, sardine) zijn rijk aan omega-3-vetzuren. Deze vetzuren worden momenteel grondig bestudeerd wegens hun hartbeschermende werking: ze voorkomen hartritme- en stollingsstoornissen, verminderen het triglyceridengehalte (vetten in het bloed) en doen de bloeddruk dalen. Volgens dit onderzoek zouden ze zelfs het cardiovasculaire risico met 31 % en de totale mortaliteit met 37 % verminderen… De goede reputatie van vis blijkt dus even gefundeerd bij vrouwelijke diabetici (vis heeft vermoedelijk hetzelfde gunstige effect als bij mannelijke patiënten).

Artikel gepubliceerd door op 15/04/2003

Bronnen: (1) Gezondheidsrapport 2001. Instituut voor Volksgezondheid. Telefonische enquête bij 12.000 Belgen. (2) Hu FB et al. Circulation 2003 ; 107 (3) Hendrickx HK, Congres over Voeding en Gezondheid, november 2002.

Vindt u het artikel interessant?