Diabetes: binnenkort een pandemie!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00
-A +A

Diabetes (suikerziekte) is goed op weg om echte epidemie te worden in de industrielanden. Nochtans kunnen we door een vroege opsporing en behandeling diabetische verwikkelingen, die zeer invaliderend zijn en zelfs fataal kunnen aflopen, voorkomen en zouden we grote besparingen kunnen doen voor de maatschappij/in de gezondheidszorg.

PUB

In Frankrijk lijden 2,4 miljoen personen aan diabetes. Meestal betreft het een type 2 diabetes of niet-insuline-afhankelijke diabetes, een ziekte die vooral voorkomt bij oudere mensen. Dat heeft niets te maken met erfelijkheid, maar eerder met de vergrijzing van de bevolking. Slechte eetgewoonten en onvoldoende fysieke activiteit spelen echter wel een belangrijke rol. Deskundigen spreken van een echte epidemie in de industrielanden.

Diabetes ontstaat echter niet van de ene dag op de andere, maar wordt voorafgegaan door bepaalde tekenen die men kan opsporen. Personen met een metabool syndroom bijv. lopen een hoog risico op de ontwikkeling van suikerziekte. Men spreekt van een metabool syndroom als een persoon drie van de volgende afwijkingen vertoont: - een tailleomtrek van meer dan 102 cm bij mannen en 88 cm bij vrouwen,- een serumtriglyceridenspiegel (vetten)  150 mg/dl,- een cholesterolwaarde (HDL-cholesterol) lager dan 40 mg/dl bij mannen en 50 mg/dl bij vrouwen,- een bloeddruk hoger dan 130/80 mm Hg- een glycemie hoger dan 100 mg/dl.Bijna 22% van de Amerikanen, hetzij 47 miljoen personen, vertoont dit syndroom. Vrouwen en met name Afro-Amerikaanse vrouwen worden vaker getroffen dan mannen. Dat zijn verontrustende cijfers als men rekening houdt met de soms zeer invaliderende verwikkelingen van diabetes: aantasting van de bloedvaten (myocardinfarct, cerebrovasculair accident (CVA), aantasting van de perifere slagaders), van het zenuwstelsel, de ogen en de nieren. Deze complicaties betekenen een zware belasting voor de maatschappij.Informatie en preventie zijn dan ook van fundamenteel belang om een dergelijke evolutie te voorkomen. De opsporing van diabetes wordt vaak nog te laat aangevat. Vaak wordt de diagnose diabetes pas gesteld als er reeds verwikkelingen zijn. Maar dan is het al veel te laat. We moeten veel vroeger ingrijpen!

Men zou op zijn gewicht moeten letten, gezond eten en veel lichaamsbeweging nemen, maar dat veronderstelt een leerproces. Ook kinderen moet men leren gezond te eten: type 1 diabetes neemt immers sterk toe bij jonge kinderen jonger dan 5 jaar. Type 2 diabetes, een ziekte die normaal vooral voorkomt bij oudere mensen, wordt nu ook meer en meer gezien bij adolescenten en dat is te wijten aan de toenemende zwaarlijvigheid bij jonge mensen. En die adolescenten zijn de volwassenen van morgen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00 Ford ES et coll. JAMA 2002;287:356-359
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Stress op het werk: slecht voor het hart en diabetes Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Het vroegtijdig optreden van symptomen van een hartziekte en diabetes komt heel vaak voor bij mensen die last hebben van chronische stress op het werk. Een Britse studie heeft zich gebogen over de stress op het werk en het metabole syndroom , een ree...

Hou uw middelomtrek in het oog! Geüpdatet op 23/11/2004 - 00h00

Uw middelomtrek meten, is een heel eenvoudige handeling en tegelijk een uitstekende indicator voor het metabolisch syndroom. Als uw middelomtrek abnormaal hoog is - meer dan 88 cm voor een vrouw en meer dan 102 cm voor een man -, is het aan te raden...

Meer artikels