Diabetes bij kinderen: praktische raadgevingen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/02/2015 - 07h28
-A +A

Diabetes type 1, de pancreas- of alvleesklierziekte die de productie van insuline vermindert of uitschakelt, en die de regulering van het suikergehalte in het bloed verstoort, treft soms (zeer jonge) kinderen. Gelukkig werd veel vooruitgang geboekt wat de behandeling van die kinderen betreft.

Hier zijn alvast een aantal praktische raadgevingen.

Welk dieet voor kinderen met diabetes?

Wanneer een kind aan diabetes lijdt, produceert zijn pancreas of alvleesklier hetzij te weinig, hetzij geen insuline meer. Deze stof, die dient om de hoeveelheid glucose in het bloed te reguleren, wordt vooral na de maaltijden afgescheiden. Op dat ogenblik komt veel glucose ten gevolge van de spijsvertering in de bloedsomloop terecht. Het is dus duidelijk dat diabetes nauw samenhangt met de voeding. De voeding van een kind met diabetes moet nochtans even evenwichtig samengesteld zijn als de voeding van een ander kind.
Toch verschillen enkele details:

  • De consumptie van voedingsmiddelen die veel suiker bevatten, moet beperkt worden, wat trouwens voor iedereen geldt. Bovendien moeten die voedingsmiddelen bij voorkeur tijdens de maaltijden gebruikt worden.
  • Voor kinderen met diabetes, is regelmaat bij de maaltijden nog belangrijker. Maaltijden mogen in ieder geval niet overgeslagen worden en tussendoortjes mogen geen verkapte maaltijden zijn.
  • Bij gelegenheid van 'uitzonderlijke' maaltijden (familiefeesten, restaurantbezoeken...), moet men vooraf nadenken over het gepaste ogenblik om een insuline-injectie toe te dienen. Er is altijd een oplossing: het is echt niet nodig om een kind met diabetes deze feestelijke gelegenheden te ontzeggen.

Kinderdiabetes: hoe zit het met geneesmiddelen en sport?

Vaccins en geneesmiddelen zijn niet onverenigbaar met diabetes.

  • Als een kind een siroop nodig heeft, zal de arts er een voorschrijven die zo weinig mogelijk suiker bevat. Er moet wel op gelet worden dat het geneesmiddel tijdens de maaltijd wordt genomen.

  • Corticoïden wijzigen de glykemie: in geval van diabetes, doet men er dus goed aan ze te vermijden, hoewel dit geen dwingende contra-indicatie is.

Sport maakt leven met diabetes een beetje ingewikkelder, aangezien daardoor het risico op hypoglykemie verhoogt. Dat betekent echter niet dat kinderen met diabetes niet aan sport zouden mogen doen. De lijst met sportkampioenen die aan diabetes lijden is inderdaad zeer lang.
Uit voorzorg moet men wel de sportleraar of de trainer op de hoogte brengen, zodat deze in geval van crisis weet hoe hij moet reageren.
Bij intensieve sportbeoefening is het bovendien nodig een arts te raadplegen om te zien of de insulinedosering niet moet gewijzigd worden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 22/02/2010 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/02/2015 - 07h28

"Mon enfant a du diabète" (Mijn kind heeft diabetes), prof. Jean-Jacques Robert, uitg. Le cherche midi

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Type 2 diabetes: inhaleerbare insuline is doeltreffend Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Het evenwicht van de glycemie is essentieel in de behandeling van type 2 diabetes die niet insulineafhankelijk is. Als orale antidiabetica niet volstaan, kan het noodzakelijk zijn om een beroep te doen op subcutane injecties van insuline. Deze toedie...

Meer artikels