• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

DHEA: schone schijn

DHEA: schone schijnDHEA wordt beschouwd als een wondermiddel dat het verouderingsproces kan tegengaan. Sinds zijn ontdekking door Prof. Beaulieu zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen. Maar bij de eerste evaluaties blijkt het niet al goud te zijn wat blinkt.

DHEA (dehydro-epiandrosteron) is een stof die door de bijnieren wordt aangemaakt (zie artikel in het Nederlands). DHEA dient als basis voor de productie van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen (testosteron en oestrogenen), maar we weten nog niet of DHEA zelf een rol speelt in het lichaam. DHEA werd geïsoleerd door Prof. E. Beaulieu en wordt thans beschouwd als een verjongingsmiddel. Maar is dat wel zo? Het tijdschrift Prescrire geeft een eerste evaluatie.

Ontgoochelende resultaten

De bloedspiegel van DHEA blijkt effectief te dalen met het verouderen, maar er werd nooit een correlatie vastgesteld tussen een verlaagde DHEA-spiegel en de ontwikkeling van bepaalde aandoeningen of een achteruitgang van de cognitieve functies (geheugen, aandacht, leervermogen). In één van de belangrijkste studies die de effecten van DHEA hebben onderzocht, werd geen significante verbetering van het gevoel van welbehagen, de cognitieve functies en de libido waargenomen. Resultaten die werkelijk ontgoochelend zijn en de verwachtingen absoluut niet inlossen.

Mogelijke bijwerkingen

DHEA dient voor de synthese van oestrogenen. Regelmatige inname van DHEA verhoogt dan ook de bloedspiegels van oestrogenen. Oestrogenen verhogen het risico op hormoonafhankelijke tumoren, zoals borst- en prostaatkanker.In de medische wereld vindt DHEA dus weinig aanhang. Men moet dus nog bewijzen dat DHEA enig effect heeft.

Artikel gepubliceerd door op 29/04/2002

Bronnen: Prescrire 2002; 22: 283.

Vindt u het artikel interessant?