• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Detox? Laat u niet oplichten!

Detox? Laat u niet oplichten!

Aan detox valt haast niet te ontsnappen. Onder deze noemer schuilt een florerende markt van plantensappen, voetpleisters en vastenkuren (al dan niet geforceerd) tot ionische toestellen, infraroodtoestellen en lavementen.  En dat alles om ons van de giftige stoffen te ontdoen die aan de basis liggen van al onze kwalen en overtollige kilo’s.

Zijn we dan echt door en door vergiftigd?

Waar komen die giftige stoffen vandaan?

Aanvallen van buitenaf...
Wat is een echte giftige stof of toxine? Het is een stof die wordt aangemaakt door een micro-organisme - een bacterie of (microscopische) schimmel -  en die giftig kan worden. Hij kan daardoor aan de basis liggen van zware pathologische stoornissen en/of een soms dodelijke ziekte. Het dodelijkste voorbeeld is de bacterie die botulisme veroorzaakt. Deze bacterie is zowat overal aanwezig in de bodem en ontwikkelt de krachtigste giftige stof die er bestaat, want ze leidt tot verlamming over het hele lichaam. Maar er zijn nog heel wat andere bacteriën die soms heel gevaarlijke giftige stoffen afscheiden en voedselvergiftiging of andere ziektes zoals tetanus kunnen veroorzaken.

...of inwendige verstoringen?
Ook de diverse stofwisselingssystemen in ons lichaam produceren trouwens allerlei afvalstoffen, zoals de stoffen door oxydatie, ureum, urinezuur of melkzuur. Maar ze vallen niet onder echte giftige stoffen of toxines.    

 

Natuurlijke detox

Sommige "echte" giftige stoffen worden vernietigd door de maagsappen. Maar we zijn ook uitgerust met een afweersysteem dat antistoffen ontwikkelt als de giftige stoffen ons lichaam overmeesteren. De antilichaampjes gaan meteen in de aanval. Dat gevecht speelt zich af in het spijsverteringskanaal, de nieren en de lever. Samen vormen ze een echte zuiveringsfabriek voor ons lichaam.

De natuurlijke mechanismen van het lichaam om stoffen af te voeren
Het vuil wordt afgescheiden via de urine en de stoelgang. Hetzelfde gebeurt met de resten van de diverse stofwisselingssystemen. Ons lichaam is opvallend goed uitgerust om zich van het merendeel van de vreemde stoffen te ontdoen.

Dat alles gebeurt vanzelf als we gezond zijn en er een evenwichtige levenswijze op nahouden. Al we een ziekte hebben die de lever of de nieren aantast of die de stofwisselingssystemen verstoren, raken die reinigingssystemen overbelast of laten ze het soms ook afweten. Maar in dat geval moeten we ons verzorgen en laten behandelen in plaats van ons heil te zoeken in ‘goedkope’ detoxmiddeltjes.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/01/2014
Origineel artikel geschreven door op 02/07/2013

Bronnen: www.universalis.fr/encyclopedie/toxines/1-definition/
http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/claims/community_register/nutrition_claims_en.htm
http://www.jfponline.com/pages.asp?id=9783.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Dieet: afslanken, maar daarbij bepaalde valstrikken vermijden

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

 • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating