Desserts: smullen zonder een slecht geweten!

Recept aangemaakt op 16/09/2008 - 00h00 en geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 06/01/2009 - 00h00
-A +A
Soort :
desserts

Het is niet omdat we streven naar een evenwichtige voeding voor onszelf en ons gezin, of omdat we niet graag aankomen of een caloriearm dieet volgen, dat we ons een dessert moeten ontzeggen! Met de onderstaande recepten hoeft dat zeker niet: ze zijn allemaal licht en gezoet met weinig suiker.

PUB

Tapiocacrème met rode vruchten

Voor 4 personen

Ingrediënten
40 cl halfvolle melk
1 vanillepeul
30 gram tapiocameel
2 eetlepels fijne suiker
1 bakje cassis (zwarte bessen)
1 bakje frambozen
enkele blaadjes munt

Bereiding
Giet de melk in een kookpot en doe er een snuifje zout bij.
Snij de vanillepeul in de lengte open en schraap er de zaadjes uit. Doe de peul met de zaadjes in de melk en breng langzaam aan de kook.
Strooi de tapioca in de melk en meng goed met een garde.
Kook de tapioca 10 minuten op een zacht vuurtje en roer geregeld.
Haal de vanillepeul uit de pot. Doe de suiker erin en meng goed.
Laat de bereiding even afkoelen en zet ze dan nog 2 uur in de koelkast.
Was de zwarte bessen en controleer de frambozen.
Leg enkele vruchten op de bodem van vier coupes. Giet een deel van de tapiocacrème erover.
Maak een tweede laag fruit en giet er de rest van de crème bovenop.
Werk af met nog enkele vruchten.
Versier de schoteltjes met enkele blaadjes munt. Dien goed koel op.


Flan met sinaasappel

Voor 4 personen

Ingrediënten
2 onbespoten sinaasappels
3 eieren
1 eetlepel fijne suiker
1 dessertlepel bloem
1 eetlepel Grand Marnier

Bereiding
Borstel de sinaasappels af onder stromend water.
Laat ze 20 minuten koken in een pot met kokend water tot ze zacht zijn.
Haal ze met een schuimspaan uit het water.
Snij ze in stukken en mix ze tot puree.
Verwarm de oven voor op 150°C (Gasstand 5).
Scheid de eiwitten van de dooiers.
Meng de suiker en de bloem onder de dooiers. Voeg de sinaasappelpuree toe, samen met de Grand Marnier. Meng goed.
Doe een snuifje zout bij de eiwitten en klop ze stijf. Spatel ze dan voorzichtig door de bereiding. Roer altijd in dezelfde richting, anders valt het uiteen.
Giet de bereiding in vier vuurvaste antikleefschoteltjes.
Zet de schoteltjes in een grotere schotel en vul die tot de helft met water.
Zet de schotel in de oven en laat zo 1 uur bakken au bain-marie.
Haal de flan uit de oven en laat afkoelen. Zet de schoteltjes daarna in de koelkast tot de flan door en door koud is.


Oorspronkelijk gepubliceerd op 16/09/2008 - 00h00 en geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 06/01/2009 - 00h00
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB