PUBLICITÉ

Desensibilisatie: welke allergieën komen in aanmerking?

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 29/09/2014 - 16h21
-A +A

Desensibilisatie is de enige curatieve behandeling voor allergieën.

Wat houdt de behandeling precies in en welke allergielijders komen ervoor in aanmerking?

PUB

Behandelingen met medicatie voor allergieën

Goed om te weten: ook het bannen van de allergene stof uit de omgeving van de allergische patiënt wordt als een curatieve behandeling beschouwd, maar deze methode is zelden op bevredigende wijze uit te voeren.

De allergiebehandelingen waren lange tijd louter symptomatisch en probeerden dus de symptomen van de allergielijder te verzachten. Die symptomen zijn soms heel hinderlijk in het gewone dagelijkse leven. Deze behandelingen worden ook nu nog gebruikt, maar tegenwoordig bestaat er ook een curatieve behandeling - een specifieke immuuntherapie of de zogenaamde desensibilisatie.  

Hoe werkt desensibilisatie?

Bij een allergie reageert ons afweersysteem abnormaal sterk bij contact met een bepaald allergeen.
Desensibilisatie heeft als doel om het lichaam aan die allergene stof te laten wennen zodat het afweersysteem bij contact met het allergeen niet meer in overdrive gaat.

De patiënt legt druppels of tabletjes van de stof die de allergie veroorzaakt op of eventueel onder zijn tong. De dosissen worden geleidelijk aan verhoogd. Vroeger moest een patiënt voor de behandeling (in het begin) vier keer per week voor een injectie naar de praktijk van de allergoloog. Vandaag wordt de behandeling door de patiënt zelf uitgevoerd, dagelijks en bij hem thuis. Vooral voor kinderen heeft deze behandeling veel voordelen, ook omdat een vroegtijdige behandeling positieve effecten heeft op de evolutie van de ziekte.

Het grote nadeel van desensibilisatie is de duur: de behandeling kan tot 5 jaar duren. 

Initialement publié par Isabelle Eustache le 26/09/2014 - 09h16 et mis à jour par Isabelle Eustache le 29/09/2014 - 16h21

Allergie France, http://www.allergique.org. Asthme et allergies pour les nuls, Dr Pierrick Hordé et William E. Berger, février 2012. Dr Pierrick Hordé, Le guide des allergies aux pollens, Éditions Flammarion. Association Asthme & Allergies, http://asthme-allergies.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ