Depressie: mindfulness als alternatief voor antidepressiva

Gepubliceerd op 24/04/2015 - 09h20
-A +A

Kunnen we zonder antidepressiva? Een Britse studie stelt dat mindfulness, een soort meditatie, even efficiënt is als geneesmiddelen om hervallen te voorkomen.

PUB

Mindfulness is even doeltreffend tegen depressies als antidepressiva

Een depressie is een «echte» ziekte die behandeld moet worden. Dat gebeurt vooral met antidepressiva, maar deze geneesmiddelen veroorzaken bij sommige mensen bijwerkingen (verslaving, slaperigheid, diarree, duizeligheid, beven, enz.). Daarom worden er therapieën ontwikkeld. Britse onderzoekers zijn zich zo gaan verdiepen in de cognitieve therapie Mindfulness, een soort meditatie. Bij deze aanpak focust de patiënt zich op zijn geest - zijn gedachten en gevoelens - in het hier en nu. Op die manier leert hij zijn mentale processen op  dat specifieke ogenblik begrijpen in plaats van tegen zichzelf te vechten.

De doeltreffendheid van deze techniek werd vergeleken met die van antidepressiva bij meer dan 400 patiënten met een depressie (ze hadden allemaal minstens drie periodes van depressie achter de rug). Twee jaar later bleek dat de twee methodes even  goed waren om het hervallen in de depressie te voorkomen of te vertragen.

Mindfulness is een waardig alternatief voor antidepressiva

In België zijn er meer dan 750.000 mensen met een depressie. Het aantal mensen dat hervalt, is heel groot. bovendien reageert niet iedereen goed op antidepressiva en ondervinden sommige patiënten er zware bijwerkingen van. Mindfulness kan in die context dus een interessant alternatief zijn.

Leest het artikel op e-gezondheid over mindfulness om er meer over te weten te komen:Mediteren en mindfulness, een anti-stress oefening

Gepubliceerd op 24/04/2015 - 09h20

Kuyken W. et coll., The Lancet, Published Online: 20 April 2015, http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2962222-4/abstract.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Helpt meditatie tegen depressie? Geüpdatet op 22/06/2015 - 14h13

Depressie is een ziekte die serieus genomen moet worden. Naast antidepressiva kunnen ook een verandering in de manier van denken en in de perceptie van externe gebeurtenissen het risico op periodes van depressie verkleinen. Mindfulness is een vorm va...

Hier en nu als medicijn: mindfulness Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

U komt thuis na een ruzie op het werk. In uw hoofd raast het dispuut verder. Zinloos, en slecht voor uw bloeddruk en hartslag. De "Mindfulness"- methode helpt u om zulke ongezonde patronen te doorbreken.

Zijn depressies erfelijk? Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Een depressie wordt doorgegeven van ouder op kind, behalve wanneer de ouder zich laat behandelen en van zijn depressie geneest.

Meer artikels