Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton

Depressie in het postpartum: behandeling noodzakelijk

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 10/12/2002 - 00h00
-A +A

Meer dan 13% van de vrouwen wordt dadelijk na de bevalling depressief. Een depressie in het postpartum kan ernstige gevolgen hebben en moet dan ook worden opgespoord en behandeld.

13% depressies

Ongeveer 13% van de vrouwen wordt na de bevalling depressief, hetzij 1 op 8. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk (genetische, psychologische, omgevings-, transgeneratiefactoren, antecedenten van miskraam, abortus, enz.), maar één van de oorzaken is zeer waarschijnlijk de plotse daling van de hormoonspiegels.Een ernstige depressie in het postpartum wordt gekenmerkt door minstens 5 van de volgende symptomen:

  • depressieve stemming, vaak met een toestand van uitgesproken angst;
  • uitgesproken vermindering van belangstelling en plezier in de dagelijkse activiteiten;
  • eetluststoornissen;
  • meestal verminderde eetlust en gewichtsverlies;
  • slaapstoornissen: meestal slapeloosheid en gefragmenteerde slaap, ook als de baby slaapt;
  • (meestal) lichamelijk agitatie of psychomotorische retardatie;
  • vermoeidheid, verlies van energie
  • gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens;
  • concentratiestoornissen en minder goed beslissingen kunnen nemen;
  • weerkerende doodsgedachten of zelfmoordgedachten.
Een dergelijke depressieve reactie is zeer moeilijk te voorspellen. Maar in geval van antecedenten van depressie in het postpartum wordt de kans op een recidief bij een volgende bevalling geraamd op 25%.

Behandeling is mogelijk

Ernstige vormen worden bij voorkeur behandeld met antidepressiva die de heropname van serotonine remmen (SSRI)*. Die geneesmiddelen werken in de hersenen in op de neurotransmitters (die een rol spelen bij het optreden van een depressie. Er zijn talrijke neurotransmitters. Geneesmiddelen die inwerken op een groot aantal neurotransmitters, veroorzaken ook meer bijwerkingen. De serotonine-reuptake-inhibitoren (SSRI) hebben toxische effecten en worden vaak toegediend aan vrouwen die borstvoeding geven.*Prozac®, Cipramil®, Serlain®, Seroxat®, Aropax®.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 10/12/2002 - 00h00 Wisner K.L. et al. N. Engl. J Med., 347: 194-9, 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Depressie: de symptomen leren te herkennen Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

Depressie is vandaag de meest voorkomende mentale stemmingsstoornis ter wereld: ze vertegenwoordigt 20 % van alle huisartsenconsulten. Ze is echter niet zomaar een dipje, maar een aandoening die tot ernstige crisissen kan leiden. Tekst en uitleg.

Bij vrouwen werken bepaalde periodes een depressie in de hand Geüpdatet op 29/07/2008 - 00h00

De vrouwelijke hormonen hebben een invloed op veel aspecten van de gezondheid. Ze kunnen ook stemmingsstoornissen zoals depressies uitlokken. De maandstonden, de periode die volgt op de bevalling, en de premenopauze zijn risicofactoren die kunnen lei...

Depressie en Prozac ® bij kinderen Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Depressiestoornissen bij kinderen worden vaak genegeerd of gebanaliseerd, maar zijn nochtans een niet te miskennen realiteit. En als ze dan toch gediagnosticeerd worden, zijn er nog altijd geen geneesmiddelen die hun nut hebben bewezen bij kinderen....

Meer artikels