Depressie in het postpartum: behandeling noodzakelijk

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 10/12/2002 - 00h00
-A +A

Meer dan 13% van de vrouwen wordt dadelijk na de bevalling depressief. Een depressie in het postpartum kan ernstige gevolgen hebben en moet dan ook worden opgespoord en behandeld.

PUB

13% depressies

Ongeveer 13% van de vrouwen wordt na de bevalling depressief, hetzij 1 op 8. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk (genetische, psychologische, omgevings-, transgeneratiefactoren, antecedenten van miskraam, abortus, enz.), maar één van de oorzaken is zeer waarschijnlijk de plotse daling van de hormoonspiegels.Een ernstige depressie in het postpartum wordt gekenmerkt door minstens 5 van de volgende symptomen:

  • depressieve stemming, vaak met een toestand van uitgesproken angst;
  • uitgesproken vermindering van belangstelling en plezier in de dagelijkse activiteiten;
  • eetluststoornissen;
  • meestal verminderde eetlust en gewichtsverlies;
  • slaapstoornissen: meestal slapeloosheid en gefragmenteerde slaap, ook als de baby slaapt;
  • (meestal) lichamelijk agitatie of psychomotorische retardatie;
  • vermoeidheid, verlies van energie
  • gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens;
  • concentratiestoornissen en minder goed beslissingen kunnen nemen;
  • weerkerende doodsgedachten of zelfmoordgedachten.
Een dergelijke depressieve reactie is zeer moeilijk te voorspellen. Maar in geval van antecedenten van depressie in het postpartum wordt de kans op een recidief bij een volgende bevalling geraamd op 25%.

Behandeling is mogelijk

Ernstige vormen worden bij voorkeur behandeld met antidepressiva die de heropname van serotonine remmen (SSRI)*. Die geneesmiddelen werken in de hersenen in op de neurotransmitters (die een rol spelen bij het optreden van een depressie. Er zijn talrijke neurotransmitters. Geneesmiddelen die inwerken op een groot aantal neurotransmitters, veroorzaken ook meer bijwerkingen. De serotonine-reuptake-inhibitoren (SSRI) hebben toxische effecten en worden vaak toegediend aan vrouwen die borstvoeding geven.*Prozac®, Cipramil®, Serlain®, Seroxat®, Aropax®.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 10/12/2002 - 00h00 Wisner K.L. et al. N. Engl. J Med., 347: 194-9, 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Pijn kan een symptoom van een depressie zijn Gepubliceerd op 04/06/2013 - 09h53

Droefheid, verlies van belangstelling, verminderde activiteit, zelfmoordgedachten… het zijn duidelijk vastgestelde symptomen van een depressie. Veel minder bekend en bijgevolg ook weinig ter harte genomen zijn lichamelijke klachten zoals lagerugpijn...

Depressie: de symptomen leren te herkennen Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

Depressie is vandaag de meest voorkomende mentale stemmingsstoornis ter wereld: ze vertegenwoordigt 20 % van alle huisartsenconsulten. Ze is echter niet zomaar een dipje, maar een aandoening die tot ernstige crisissen kan leiden. Tekst en uitleg.

Meer artikels