Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste

Depressie: enkele minder bekende symptomen

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 21/08/2015 - 12h23
-A +A

Meer dan een op de tien Belgen maakt minstens één keer in zijn leven een depressie door. Kent u de symptomen ervan? Wist u dat ook de slaap, het geheugen en de concentratie eronder kunnen lijden?

Vermoeidheid en karakterveranderingen kunnen een depressies aankondigen

Vermoeidheid kan een van de eerste tekenen van een depressie zijn. De patiënt voelt zich abnormaal en heel erg moe en heeft daardoor last met elke inspanning. Zelfs zich aankleden of wassen wordt soms onoverkomelijk. Rusten helpt niet: er is een gevoel van uitputting, ook na een goeie nachtrust, en dat vaak al van ‘s ochtends vroeg.

Een depressie kan ook veranderingen in iemands karakter teweegbrengen: hij of zij wordt impulsief, prikkelbaar of zelfs vijandig. Die veranderingen treden soms nog voor de typische neerslachtigheid op. De woede maskeert in dat geval het onderliggende psychische ongemak.

Depressies en cognitieve stoornissen

Veel depressieve mensen ondervinden concentratie- en geheugenproblemen. Het lukt ze niet meer om een boek te lezen; als ze een afspraak hebben, vergissen ze zich van uur, enz. Ze slagen er ook niet in om twee dingen tegelijk te doen, ze kunnen niet meer plannen of zich organiseren, ze krijgen hun gedachten niet meer helder geformuleerd of gestructureerd, ze verliezen zich in details, enz. Dat kan allemaal zwaar wegen op de efficiëntie tijdens het werken of studeren, maar ook op het sociale leven.

Deze problemen versterken het schaamtegevoel en het lage zelfbeeld nog, iets wat bij een depressie zo al sterk aanwezig is. De omgeving ziet deze problemen bovendien als tekenen van luiheid, gebrek aan doorzettingsvermogen enzovoort, terwijl het een symptoom van de ziekte is.

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 21/08/2015 - 12h23

Met dank aan dr. Michel Delbrouck, arts, psychotherapeut en auteur van het boek: “Psychopathologie, manuel à l’usage du médecin et du psychothérapeute”.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vermoeidheid of depressie? Gepubliceerd op 21/02/2017 - 17h11

Vermoeidheid is een van de symptomen van depressie , maar depressies kunnen uiteraard ook heel wat andere oorzaken hebben. Met andere woorden, het is niet omdat u zich vermoeid voelt dat u ook een depressie hebt.

Zijn depressies erfelijk? Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Een depressie wordt doorgegeven van ouder op kind, behalve wanneer de ouder zich laat behandelen en van zijn depressie geneest.

Depressie: 10 % van de Belgen Geüpdatet op 23/11/2004 - 00h00

De Vraagbaak Depressie is een actie om het grote publiek te sensibiliseren voor een belangrijke ziekte die meer dan 10 % van de Belgische bevolking treft, d.w.z. bijna 1,2 miljoen mensen van alle leeftijden en uit alle sociale klassen.

Meer artikels