Depakine®: ook België is nu aan de beurt

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 11h26
-A +A

Frankrijk is al maanden in de greep van een groot schandaal rondom het medicijn depakine® (valproïnezuur) en de gevolgen die het gebruik ervan bij ongeboren kinderen kan hebben. Ook in België is er een en ander aan het bewegen.

PUB

In België komt er een proces voor het medicijn depakine®

Meerdere kranten lieten gisteren weten dat vier moeders die tijdens hun zwangerschap depakine® hebben genomen tegen epilepsie nu naar de rechter stappen. Hun kind is gehandicapt ter wereld gekomen omdat ze niet op de hoogte waren gebracht van de gevaren die depakine® inhoudt voor het ongeboren kind. Tal van klinische studies tonen nochtans al tientallen jaren aan dat het gebruik van valproïnezuur tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op een handicap inhoudt bij het ongeboren kind.

In Frankrijk is een schandaal in de maak

Bij onze Franse buren neemt het schandaal enorme proporties aan: 10.000 vrouwen zouden tijdens hun zwangerschap depakine® hebben geslikt en er zijn minstens 450 gevallen van aangeboren misvormingen geregistreerd. Momenteel loopt er in het land een gerechtelijk onderzoek. In België is er in deze zaak nog geen duidelijkheid. Daarom stappen de vier moeders nu naar de rechter.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 11h26
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Vis en zwangerschap, het mag! Geüpdatet op 31/07/2007 - 00h00

In 2004 vestigden Amerikaanse gezondheidsautoriteiten de aandacht van zwangere vrouwen op het risico van een aanzienlijke consumptie van vis en zeevruchten voor hun baby. Dat risico wordt nu gerelativeerd.

Meer artikels